Читај ми!

Вучићеви разговори у Њујорку са азијским и пацифичким земљама

Председник Србије Александар Вучић наставља посету Њујорку. Данас ће разговарати с представницима азијских и пацифичких земаља о резолуцији о Сребреници и позицији наше земље у односу на тај документ. Вучић је за ЕР-ТЕ-ЕС рекао да велике земље притискају оне које су донеле одлуку да гласају против резолуције о Сребреници. Поручио је да се делегација Србије неће обрукати, већ да ће имати још више пријатеља и подигнуте главе ће отићи из Њујорка после 3-ег маја - када је предвиђено гласање Генералне скупштине Уједињених нација о резолуцији о Сребреници.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да се целој Србији и српском народу намеће све што се дешава са - како је истакла - насилним гурањем такозваног Косова у Савет Европе и резолуцијом о геноциду у Сребреници. Она је нагласила да је резолуција о геноциду у Сребреници наметање најтеже моралне, политичке и правне квалификације за нашу земљу, које ће нас пратити генерацијама. Брнабићева је подсетила да је геноцид у Сребреници стављен на дневни ред Генералне скупштине Уједињених нација без консултација, иако је то тема искључиво за Савет безбедности.

У Бриселу ће сутра бити настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине. Очекује се да ће главна тема поново бити одлука такозване централне банке Косова да забрани употребу динара на Косову и Метохији. Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

У Појасу Газе су настављени израелски напади. Најјачи су на северу енклаве. Наређена је евакуција Палестинаца на југу, а на мети је поново
Рафа. На Западној обали трају рације. У масовним гробницама у Кан Јунису до сада је нађено 310 тела. Уједињене нације позивају на независну истрагу.

На украјинском фронту најжешће борбе воде се за Часов Јар. На удару руских снага су Харков, Николајев, Дњепропетровск и Полтавски регион. Украјинци су гађали Каховку, Доњецк, Горловку, Запорошку и Смоленску област, где је запаљено складиште горива.

У Северној Македонији се одржавају председнички избори. Влада је изборни дан прогласила нерадним, а до затварања бирачких места - у 19 часова - на снази је изборна тишина. На председничким изборима учествује седам кандидата.

Радио-телевизија Србије је традиционално испратила нашу представницу Теја Дору на такмичење за најбољу песму Европе. Теја Дори је у холу Ер-Те- Ес-а заставу Шведске свечано уручила њена екселенција амбасадорка те државе у Београду Аника Бен Дејвид. Евросонг се ове године одржава у Малмеу од 7. до 11. маја.

На програму су полуфинални мечеви фудбалског Купа Србије. Од 16 часова у Крагујевцу ће играти Раднички и Војводина, док ће се од 19 часова, уз пренос на Првом програму Радио Београда, састати Црвена звезда и Партизан.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара