Читај ми!

Дани дипломатске борба за заштиту националних интереса Србије

Делегација Србије, коју предводи, председник Александар Вучић стигла је у Њујорк, где је у наредних 5 дана очекује интензивна дипломатска борба за заштиту националних интереса наше земље. Две су теме - шестомесечни извештај УНМИК-а о стању на Косову и Метохији и предложени нацрт резолуције о геноциду у Сребреници. Већ данас председник Србије имаће низ билатералних састанака. Вучић се огласио јутрос на Инстаграму и уз фотографију српске деце која поносно носе тробојке написао: "Наставићемо да се боримо за Србију, за наш народ, за животе и будућност наше деце, да идемо уздигнуте главе без обзира на то што су покушали силом да нас понизе".

Уз симболично интересовање грађана, у четири општине на северу Косова и Метохије у току је гласање на којем се одлучује да ли ће општински председници албанске националности остати на тим позицијама, изабраним прошле године гласовима неколико процената, углавном албанских бирача. Право гласа има 46.556 грађана. Да би референдум успео, потребно је да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача. Српска листа је указала да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену, јер је због сталних притисака Приштине дошло до исељавања Срба са севера покрајине.

Србија ће продужити аранжман са Међународним монетарним фондом на најмање две године, истакао је министар финансија Синиша Мали након састанка са директорком Кристалином Георгијевом у Вашингтону. Сагласили су се да је пројекат „Србија 2027" велика шанса за цео регион по питању нових инвестиција и привредног раста. Директорка ЕМ-ЕМ-ЕФ-а је похвалила снажан напредак Србије у претходном периоду, честитала на свим резултатима и рекла да је Србија дефинитивно светла тачка у Европи. Састанку је присуствовала и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Израелска војска наставља нападе на централни и северни део Појаса Газе као и рације на Западној обали. У Појасу Газе на сваких десет минута једно палестинско дете буде убије, упозоравају Уједињене нације. У Кан Јунису пронађена је масовна гробница са телима 50 Палестинаца. Амерички Конгрес одобрио је пакет војне помоћи Израелу од 26 милијарди долара. Очекује се да се изјасни и Сенат.

Авио-бомба заостала из НАТО бомбардовања успешно је уклоњена са градилишта у насељу Стеван Синдјелић у Нишу и у току је њен транспорт ка безбедној локацији на којој ће бити уништена, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Лука Чаушић. Додао је да евакуисани градјани из овог насеља могу да се врате у своје домове.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Продуцент Александар Радовић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара