Читај ми!

Дани дипломатске борба за заштиту националних интереса Србије

Делегација Србије, коју предводи, председник Александар Вучић стигла је у Њујорк, где је у наредних 5 дана очекује интензивна дипломатска борба за заштиту националних интереса наше земље. Две су теме - шестомесечни извештај УНМИК-а о стању на Косову и Метохији и предложени нацрт резолуције о геноциду у Сребреници. Већ данас председник Србије имаће низ билатералних састанака. Вучић се огласио јутрос на Инстаграму и уз фотографију српске деце која поносно носе тробојке написао: "Наставићемо да се боримо за Србију, за наш народ, за животе и будућност наше деце, да идемо уздигнуте главе без обзира на то што су покушали силом да нас понизе".

Уз симболично интересовање грађана, у четири општине на северу Косова и Метохије у току је гласање на којем се одлучује да ли ће општински председници албанске националности остати на тим позицијама, изабраним прошле године гласовима неколико процената, углавном албанских бирача. Право гласа има 46.556 грађана. Да би референдум успео, потребно је да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача. Српска листа је указала да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену, јер је због сталних притисака Приштине дошло до исељавања Срба са севера покрајине.

Србија ће продужити аранжман са Међународним монетарним фондом на најмање две године, истакао је министар финансија Синиша Мали након састанка са директорком Кристалином Георгијевом у Вашингтону. Сагласили су се да је пројекат „Србија 2027" велика шанса за цео регион по питању нових инвестиција и привредног раста. Директорка ЕМ-ЕМ-ЕФ-а је похвалила снажан напредак Србије у претходном периоду, честитала на свим резултатима и рекла да је Србија дефинитивно светла тачка у Европи. Састанку је присуствовала и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Израелска војска наставља нападе на централни и северни део Појаса Газе као и рације на Западној обали. У Појасу Газе на сваких десет минута једно палестинско дете буде убије, упозоравају Уједињене нације. У Кан Јунису пронађена је масовна гробница са телима 50 Палестинаца. Амерички Конгрес одобрио је пакет војне помоћи Израелу од 26 милијарди долара. Очекује се да се изјасни и Сенат.

Авио-бомба заостала из НАТО бомбардовања успешно је уклоњена са градилишта у насељу Стеван Синдјелић у Нишу и у току је њен транспорт ка безбедној локацији на којој ће бити уништена, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Лука Чаушић. Додао је да евакуисани градјани из овог насеља могу да се врате у своје домове.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Продуцент Александар Радовић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се