Читај ми!

Кошаре - у гротлу пакла 

На данашњи дан пре 25 година, 9.априла 1999. почела је копнена инвазија на Савезну Републику Југославију из правца Албаније. Удружени напад терористичке ОВК и регуларне албанске војске уз логистичку подршку НАТО-а почео је у рејону карауле Кошаре. Јуриш више хиљада непријатела одбило је 150 припадника, углавном граничара Војске Југославије. Упркос неповољним временским условима и надмоћи непријатеља и у људству и у техници, јединице Војске Југославије нису дозволиле већи копнени упад на територију земље.

Како би у потпуности одбранили државну границу ка Албанију команда је испланирала контраофанзиву која је предузета од 11.до 16.априла када је и дошло до стабилизације фронта. Борбе на Кошарама трајале су 67 дана, чак и по потписивању Војно-техничког споразума у Куманову 9.јуна 1999.године. Борбе су трајале до 14.јуна када је по потписаном споразуму започето повлачење јединица Војске Југославије из покрајине. За 67 дана на Кошарама је погинуло 108 припадника Војске Југославије. Њихова просечна старост била је 25 година, док је половина страдалих имала између 18 и 20 година. Већина погинулих били су војници на редовном одслужењу војног рока. Једина јединица која није имала губитке на Кошарама јесте Специјална јединица Џокери.

У одбрани земље учествовали су 53.гранични батаљон, 125.моторизована и 63. падобранска бригада, Војна полиција, делови 72.Специјалне и 549.моторизоване бригаде, као и део Приштинског корпуса Војске Југославије. Такође, значајну улогу у одбрани Југославије дали су и добровољци припадници интернационалног одреда.

Документарна емисија "Кошаре - у гротлу пакла" је хронолошка прича о херојској одбрани државне југословенско-албанске границе. Учествују: пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, поручник Војислав Перовић, један од оснивача Специјалне јединице Џокери која је имала врло значајну улогу на Кошарама. војник Иван Спасић из Специјалне јединице Џокери, Ката Церна, мајка погинулог војника Тибора Церне који је страдао на Маја Глави на Кошарама, Данило Васојевић, брат погинулог Ивана Васојевића, Бојан Димитријевић, некадашњи саветник у Министарству одбране 2003.и 2004. године.

Аутор документарне емисије је Александар Миливојевић.



У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво