Читај ми!

Скупштина о избору Ане Брнабић

Настављена је конститутивна седница Скупштине Србије на којој треба да се изабере председник парламента. За ту функцију предложена је Ана Брнабић. Предлог је, уз негодовање опозиције, образложио шеф посланичке групе „Србија не сме да стане" Миленко Јованов. Он је рекао да је Ана Брнабић велики патриота и да се бори за интересе српског народа и државе Србије. Расправу је прекидало више полемика између посланика власти и опозиције.

Председник Александар Вучић изјавио је да не очекује ништа од нове рунде дијалога Београда и Приштине, као и да нема никаквог договора о томе да Београд укине "сопствену валуту на сопственој територији". Сналазићемо се како да доставимо новац нашем народу, рекао је Вучић у Инђији, где је присуствовао полагању камена теме ца за изградњу фабрике јапанске компаније „Шоји". Најавио је и да ће данас имати важан неформалан састанак с председником Републике Српске Милорадом Додиком поводом наговештаја догађаја у наредном периоду у целом региону. Очекује да ће им се у неком тренутку прикључити и патријарх Порфирије.

У Бриселу ће сутра бити одржана нова рунда техничког дијалога Београда и Приштине заказан састанак са главним преговарачима Београда и Приштине. Биће речи о ситуацији на Косову и Метохији, о формирању Заједнице српских општина, и о одлуци Приштине да забрани употребу динара у покрајини. Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Владимир Путин прогласио је победу на председничким изборима у Русији. Он је освојио пети председнички мандат са око 87 одсто гласова. Поновни избор Путину су честитали председници Кине, Северне Кореје, Азербејџана, Ирана.

У Украјини, руске снаге су ракетама и дроновима напале Харковску и Сумску област. У украјинском нападу на Белгород погинуло је двоје људи. Руски противваздухопловни системи уништили су 10 ракета. Украјинска војска је саопштила да је оборена већина беспилотних летелица лансираних из Русије ка Украјини.

Израелска војска тврди да контролише болницу Ел Шифа у Гази после вишесатне рације у којој је било пуцњаве с припадницима Хамаса.
Најављени су нови удари на подручје око болнице, а Израелци су позвали локално становништво да се евакуише. Израелска војска је уништила осматрачницу у нападу на војну локацију Хезболаха у Либану. Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ изјавио је да Израел изазива глад у Гази и оценио неприхватљивим да се глад користи као ратно оружје. Израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је да би Борељ требало да "престане да напада Израел", јер та земља одобрава и дозвољава свакоме слање хуманитарне помоћи у Газу.

Уставни суд Хрватске упозорио је да актуелни председник Зоран Милановић као нестраначка особа не сме да буде кандидат за посланика, нити кандидат за председника Владе,  нити да на било који начин учествује у изборној кампањи. То је на конференцији за новинаре саопштио Мирослав Шепаровић,  председник Уставног суда. Шепаровић је рекао да у супротном, ако Милановић жели да се кандидује,
мора поднети оставку на функцију председника, после чега би вршилац дужности председника постао председник Сабора, а избори за председника морају бити расписани у року од 60 дана.

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић је - уочи пријатељских утакмица с Русијом и Кипром - рекао да Душан Влаховић због повреде неће бити у конкуренцији. У тиму неће бити ни Матија Настасић. Србија ће пријатељски меч против Русије одиграти у Москви у четвртак, 21-ог марта, а са Кипром у Ларнаки 25-ог марта.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво