Читај ми!

Високе температуре у фебруару убрзале вегетацију у воћњацима Србије

Пољопривредници Србије у наредних неколико година могу преко разних пројеката да дођу до европских пара. До 2027 године на раполагању је преко 500 хиљада евра.

Високе температуре ваздуха у фебруару убрзале су вегетацију у воћњацима Србије. Ране сорте кајсија су већ процветале, кренуло је и цветање брескве. У засадима трешње резачи имају пуне руке посла. Стручњаци упозоравају да бар још месец дана прети опасност и ризик од касног мраза.Питали смо стручњаке како да смањимо штету од касних мразева и како климатске промене и непредвидива клима утичу на исплативост воћарске производње.

Само прошле године, на територији Косова и Метохије регистровано је много нових пољопривредних газдинстава, чији су носиоци Срби. Најјачи адут им је производња вина, али прерађују и извозе производе од воћа и поврћа и одгајају велики број аутохтоних раса говеда. Могу ли прехрамбени производи са Космета на тржиште под заједниким брендом. Председница друштва Агроекономиста Татјана Бранков била је на Космету и обишла пољопривреднике. У току је и рад на пројекту Косовски божури.

Романовска или царска овца, настала је у долини реке Волге, у Русији, средином 19.века. Да с правом слови за једну од најплоднијих раса оваца на свету, ових дана потврђено је и у домаћинству Милана Зајића у Доњим Вратарима код Александровца.

На територији севернобанатског округа најбоље успевају уљарице, чијом прерадом добијамо производ који можемо пронаћи у свакој кухињи. Једна породица из Кикинде је препознала сталну потребу тржишта за различитим врстама уља, те је успела да развије уносан посао. Уљана репица, сунцокрет, уљана тиква, лан, мак, црни ким су уљарице које се могу пронаћи на пољима породице Владимира Крстоношића, у околини Кикинде, која се простиру на 8 хектара.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара