Читај ми!

И веслачи ће у Париз

Светска веслачка федерација укинула је суспензију Веслачком савезу Србије, пошто су измирена сва дуговања у вези са Светским првенством, одржаним септембра прошле године на Савском језеру. ВСС је саопштио да је одлуку о укидању суспензије донео Извршни комитет ФИСА. Да обавезе нису измирене, Србија не би могла да пошаље веслаче у Париз. Са нама је у студију Владимир Антић, генерални секретар ВСС, који ће нам растумачити како је све то изгледало, али ћемо се, наравно, одмах окренути и периоду пред нама, припремама разних веслачких категорија и генерација, као и припремама за највећи светски спортски догађај у престоници Француске.

Победила је у „Потери“ а однедавно је и победница „ТВ Слагалице“. Ема Аврамовић је архитекта, али и вешта у квизовима. У финалу „ТВ Слагалице“ освојила је 322 поена и још се о томе прича међу љубитељима овог програма. Аврамовићева сматра да је, како наглашава, „алармантно мање жена у квизовима у односу на мушкарце“. Наглашава да је јасно као дан да је неупоредиво мушкараца у оваквим такмичењима, да би то морало да се промени, али мањак женских такмичарки тумачи тиме да жене више осећају страх од неке могуће критике, од тога шта ће бити и шта ће неко рећи ако оне не остваре неки успех који су оне замислиле и зацртале.

Због недостатка времена и општег школског програма, деца која живе у дијаспори често имају проблеме да читају на српском језику, што због немогућности, што због мањка времена. Из тог разлога се временом све мање сусрећу са писаном речју на српском језику и губе богатство речника. Временом се може десити да речник толико ослаби да се деца која живе у иностранству, када дођу у матичну Србију – више не усуђују да разговарају са рођацима. У том смислу, за сваку похвалу је пројекат помоћу кога малишани могу да остану повезани са завичајем кроз аудио-књиге на српском, науче нешто ново и вредно, да кроз знање матерњег језика и добро владање развијају самопоуздање и јачају осећај идентитета. У гостима нам је магистар Олга Бухолц, која већ три деценије живи у иностранству, а пројекат Аудиоманија са њом је осмислила и заједно га усавршавају- Романа Радовић, обе имају децу која говоре више језика, укључујући- наравно- и српски.

Фудбалери Партизана састају се са екипом Радника у Сурдулици у мечу 22. кола Суперлиге Србије. У другој утакмици дана, Црвена звезда дочекује Чукарички- куриозитет је да ће један на другог `ударити` отац и син- тата Владан је шеф струке Звезде, док за `брђане` игра његов наследник Немања. Најзад, у вечерњем термину Железничар у Панчеву на свом стадиону дочекује тим ТСЦ-а. Милош Панић ће се, током ове, емисије јављати са актуелностима са стадиона `Рајко Митић`.

Кошаркаши Србије синоћ су славили у мечу са Финском, а фудбалерке нашег државног тима играле нерешено са Исландом- чућемо изјаве актера ових мечева Филипа Петрушева и Луке Митровића, односно Тијане Филиповић и Алегре Пољак. Ту је и разговор са нашом најбољом пливачицом Ањом Цревар, која се недавно вратила из Дохе с освојеним четвртим местом, а оно о чему се највише прича данас свакако је вансеријски успех скакачице удаљ Милице Гардашевић. Било је само питање када ће пуленка тренера Марка Милинкова `експлодирати` на светској сцени, то се догодило јуче- освојила је златну медаљу у Златној лиги, прву у историји наше атлетике! Једно од првих медијских појављивања у каријери златна Новосађанка имала је управо код нас, у овој емисији, па нам је и зато њен успех још дражи и слађи, навијали смо током свих ових година.

После неколико година проведених у картинг шампионатима, млади возач Андрија Костић ће у своју авантуру са једноседима кренути са тимом Van Amersfoort Racing и то у Италијанској и Еуро Формули 4. Наредне сезоне ће се , дакле, такмичити у шампионату Италије Формуле 4, једном од најјачих светских шампионата за младе возаче и ниже категорија трка формула. Андрија је, иначе, рођен у Београду 15. марта 2009. године, почео је да се такмичи у тркама картинга 18. фебруара 2022. и тек је две године од када је кренуо у тркачку авантуру. Право из Италије долази у наш студио, са својим оцем Милошем.

Читав низ актуелности, прилога и звучних записа из света културе и јавног и уметничког живота такође данас очекује редовне слушаоце овог програма. Витез кулинарства Милијан Стојанић има предлог јеловника за недељни ручак, а наша музичка понуда укључује музичке бисере из седамдесетих и осамдесетих година прошлог столећа, уз поједине новитете домаће и светске музичке сцене. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бојана Туфегџић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво