Читај ми!

''Срамота'' Џона Максвела Куција

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Драгана Младеновић. Она говори о роману ''Срамота'' Џона Максвела Куција. Јужноафрички писац, рођен у Кејптауну, Џон Максвел Куци, већ годинама живи у Аустралији. Међународну славу стекао је 1980. године захваљујући роману ''Ишчекујући варваре''. За свој књижевни рад добио је бројна признања. Добитник је и Нобелове награде за књижевност 2003. године. Признања и награде добио је у Јужној Африци, Великој Британији, Француској и САД-у. Његова дела снажно су обележена идејама и понашањима насталим као последица апартхејда.

За роман ''Срамота'' Куци је добио Букерову награду 1999. године. У њему су описани догађаји сексуалног злостављања. Главни јунак, универзитетски професор, који има скандалозну аферу са својом тамнопутом студенткињом, уз то посећује и проститутку, на крају ће доживети да његова рођена ћерка буде жртва сексуалног насиља. За роман ''Срамота'' Куци је добио Букерову награду 1999. године. У њему су описани догађаји сексуалног злостављања. Главни јунак, универзитетски професор, који има скандалозну аферу са својом тамнопутом студенткињом, уз то посећује и проститутку, на крају ће доживети да његова рођена ћерка буде жртва сексуалног насиља.      

Наша саговорница говори о својим првим прочитаним књигама, о првом позајмљивању књига из библиотеке, о песмама Душана Радовића, о љубави према књижевности, и о томе како је открила роман ''Срамота'' и зашто га је заволела. Чућемо зашто наша гошћа сматра ово дело изузетним. 

Драгана Младеновић је дипломирала и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности. Објавила је девет збирки поезије, четири књиге песама за децу,  четири новеле за децу, три романа за млађе тинејџере и једну сликовницу. Збирка ''Родбина'' преведена је на немачки, шведски и дански. Песме Драгане Младеновић превођене су на више језика. Збирке ''Творница'', ''Омот списа'' и ''Родбина'' преведене су на македонски под обједињујућим насловом ''Грађа за леп роман''. Њени радови су објављивани у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је неколико награда за стваралаштво.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво