Читај ми!

Слободоумне идеје Сретењског устава

Устав Кнежевства Сербије, издан и заклетвом потврђен о Сретењској скупштини 1835. године, пише на почетној страни оригиналног примерка првог штампаног издања Сретењског устава. А ситним словима у дну корица, у Крагујевцу, у Книжеско – Србској типографији. На самом средишту насловне стране је цртеж растворене књиге на маслиновој гранчици и мачу, поред које су тасови ваге за тачно мерење, правде у овом случају, а изнад свега људско око, које пажљиво посматра. Сасвим јасне асоцијације.

У историји државности и уставног развоја Србије Сретењски устав из 1835. године заузима посебно место. Реч је о првом уставу Србије којим је исказан истински државотворни и демократски потенцијал српског народа.

Шта је у Сретењском уставу било толико напредно за време у које је донет, које су историјске околности до тога довеле, на који начин је усвојен и прихваћен, и колики је његов значај, нека су од питања за професора Уставног права Крагујевачког универзитета у пензији, Драгана Батавељића, правника и данашњег саговорника Елизабете Арсеновић и Мирјане Никић, које су забележиле и ову причу.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се