Пирот – неистражена лепота

Пирот је град у котлини. Окружен планинама. Пре свих, са севера, Старом планином, која припада Балканском венцу, по коме се и зове овај наш део света. Са западне и јужне стране града су Влашке, Сува и Сврљишке планине. Зато је пиротски крај уроњен у бујно зеленило многобројних врста дрвећа, а свуд около су ливаде и бујни пашњаци. Ту расте и најмањи бор у Европи, бор кривуљ, дуговечна врста која може доживети велику старост.

Најбоље ћемо описати лепоту природе овог дела Србије речју – бујан. Свега има, река, речица, језера, вртоглавих и бучних водопада, неистражених стрмих стаза. Све врви од живог света, певају птице, хуче потоци, пресијавају се капи росе по листовима лековитих трава којих су пуне ливаде - као у рају.

У овој малој радијској разгледници пиротског краја нећемо заобићи три надалеко чувена заштитна знака овог краја – пиротски качкаваљ, пиротска пеглана кобасица, али пре свих – пиротски ћилим. Толико је леп да многи знају називе његових најчешћих шара: корњача, ђулови, софра, а тек – гугутке на диреци. Јединствен је по своја два лица, па пироћанци кажу да се користи сто година са једне и исто толико са друге стране, само га окренете.

Причу о туризму у Пироту забележиле - Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се