Крушевац, Лазарев град

Лазар Хребељановић, српски средњовековни кнез, оснивач је Крушевца. Ту је после Маричке битке, 1371. године, саградио двор, па је Крушевац био српска престоница све до Косовског боја, који као пресудна тачка дели историју целе Србије, на период пре и после битке на Косову. И није чудно што се у Крушевцу и данас осећа дух тог времена. Видљиви су  остаци двора и тврђаве "Лазарев град", у самом центру уздиже се споменик Косовским јунацима као симбол Крушевца, на истоименом главном тргу у који се уливају улице Мајке Југовића, Цара Лазара и Видовданска.

Најбоље очувани део некадашње Лазареве престонице је дворска црква светог Стефана Лазарица. Поред ње остало је врло мало од „тврдог“ града Крушевца, како га назива Константин Философ. До данас су опстали остаци Донжон куле, кроз коју се улазило у град и део источног бедема који се на њу надовезивао. У зидовима куле и данас постоји ходник са степеништем којим се стизало на више нивое и излазило на градске бедеме. Једна од посебних занимљивости ове куле је и то да је озидана облуцима, вађеним из реке, што је права реткост и вероватно један од разлога за Турке да целој утврди дају име Шарен Град.

Остаци некадашњег утврђења кнеза Лазара уздижу се над крушевачким улицама, представљајући централно место око којег се тај град развио.

Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић обишле су Лазарев град са историчаром Богданом Вучковићем, кустосом педагогом Народног музеја у Крушевцу

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се