Читај ми!

Реприза

''Случајеви'' Данила Хармса

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Вуле Журић. Он говори о књизи прича ''Случајеви'' Данила Хармса. Тајанствени нестанци, несрећни случајеви, невероватни и неповезани догађаји, убиства, туче, испадање људи кроз прозор – све су то крхотине гротескне и црнохуморне слике света у необичним причама руског писца Данила Ивановича Хармса. Весељак и ексцентрик, Хармс се облачио као Шерлок Холмс, у ресторанима тражио нешто плаво за јело, изводио мађионичарске трикове, представљао се као свој непостојећи старији брат и саблажњавао своје савременике несвакидашњим понашањем и изјавама. У страшној ери Стаљинових чистки такво понашање изазвало је осуду совјетских власти, два пута је био осуђен за ''контрареволуционарну делатност у области дечје књижевности'', неколико година провео је у прогонству и тамници и најзад умро од глади у лењинградској затворској болници.

Овај руски писац је на битан начин утицао на књижевно стварање нашег саговорника, и његовим причама он се често враћа. У овој емисији Журић прича о томе како је открио Хармса и шта му као читаоцу значе "Случајеви".

Вуле Журић је рођен у Сарајеву, где je завршио основно и средње образовање, те уписао Историју југословенских књижевности на Филозофском факултету. Током грађанског рата стигао је у Београд. У периоду 1999-2000, као стипендиста Међународног парламента писаца боравио у Понтедери, у Италији. Пише приче, романе, радио-драме и филмска сценарија, те новинске и друге публицистичке текстове. Преводи са италијанског језика. Објавио је више књига прича и романа.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво