Читај ми!

Клаудио Монтеверди

Клаудио Монтеверди, италијански композитор средине XVI и прве половине XVII века, наш је данашњи гост из прошлости.

“У жељи да кроз своје драмске композиције изрази сву скалу људских  осећања и страсти” - пише Драгољуб Павловић у "Књижевној и културној историји Дубровника", “Монтеверди је, удаљујући се донекле од фирентинске школе, која је тражила да тон буде подређен речи, нашао онај прави склад између певане речи и мелодије, продубљујући на тај начин  улогу музике у драми... и посветио је много већу пажњу оркестру... одбацивши, на пример, неке старинске инструменте и заменивши виоле виолинама, које ће од тада, удружене са цимбалом, постати основа нове инструментације.

Монтеверди је успео да постигне значајне резултате смелом употребом дисонанце и драмском динамиком, којом је постизао неочекиване ефекте." “У жељи да кроз своје драмске композиције изрази сву скалу људских  осећања и страсти” - пише Драгољуб Павловић у "Књижевној и културној историји Дубровника", “Монтеверди је, удаљујући се донекле од фирентинске школе, која је тражила да тон буде подређен речи, нашао онај прави склад између певане речи и мелодије, продубљујући на тај начин  улогу музике у драми... и посветио је много већу пажњу оркестру... одбацивши, на пример, неке старинске инструменте и заменивши виоле виолинама, које ће од тада, удружене са цимбалом, постати основа нове инструментације.

Монтеверди је успео да постигне значајне резултате смелом употребом дисонанце и драмском динамиком, којом је постизао неочекиване ефекте." У нашој причи о Монтевердију говорићемо о његовом другачијем схватању места и улоге музике у драми, али и о стварању новог правца у уметности - барока- чијом је појавом продубљен однос стварног и надреалног, јаве и сна, свесног и несвесног.

Шта је донела нова епоха стваралаштву и до које мере ју је Монтеверди прихватио, створивши до тада непознату форму - “музичку драму”? Ко су композитори од којих је учио, шта су били  предлошци по којима је градио сопствени стил  и да ли је својом даровитошћу и префињеним осећајем за глас, тон и ноте, у новом времену превазишао музичка схватања претходника? Колико је италијански барок, па и он сам, донео промена  музици уопште? Послушајте.

Аутор текста - Александра Јагодић

Глумац - Синиша Убовић

Наратор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара