Читај ми!

Крикет осваја свет

Крикет се игра као тимски спорт већ неколико векова. У свом модерном облику прво се појавио у Енглеској и данас је популаран у садашњим и бившим чланицама Комонвелта. У неким земљама југоисточне Азије, укључујући Индију, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланку, крикет је кудикамо најпопуларнији спорт. Дужина игре - утакмица може да траје од шест или више сати до пет дана - многе паузе за ручак и чај, као и богата терминологија спортских израза, карактеристични су за ову игру, што може да збуни оне који је не познају баш најбоље. Владимир Нинковић, геренални секретар Крикет федерације Србије, информише нас о актуелностим из овог спорта, укључујући недавно одржано Светско првенство у Ахмедабаду, где је финални меч пратило чак 125 хиљада гледалаца! Крикет ће поново бити у олимпијској арени од 2028. године, јер је предвиђен планом и програмом за овај догађај у Лос Анђелесу

Познати фудбалски тренер Александар Јанковић тренутно је на месту селектора репрезентације Кине, која учествује у квалификацијама за Мондијал, али се спрема и за Првенство Азије, чији ће домаћин бити Катар. Селекција најмногољудиније земље на свету налази се у групи са домаћином, као и са Таџикистаном и Либаном. Јанковић је наш драги гост,с обзиром да је на краћем одмору у својој домовини, па је од свог драгоценог времена одвојио и оно за слушаоце нашег породичног магазина.

Пре неко вече представљена је монографија-трилогија фотографа и ликовног уметника Рајка Каришића, којом уметник обележава пет деценија бављења фотографијом. Осим што је сјајан фотограф и надарени сликар, вишеструго награђиван (између осталог, носилац Сретенскг одликовања за област уметничке фотографије и националног признања за свеокупни допринос култури Републике Србије), Рајко је и заговорник очувања фотографије за будућа покољења. У ишчекивању нових изложби Каришића, које следе већ наредне седмице, позвали смо га у госте, да обележимо пола века његове каријере.

`Art Battle` је интернационално такмичење у сликању уживо. Публика гласа на лицу места за свог фаворита и бира победника. Најбољи се даље такмиче на државном, европском, а потом и на светском првенству у сликању. Спектакл је пред нама 1. децембра у великој дворани СКЦ-а у Београду, овај изузетни догађај, у име организатора, најављује Жељка Васић, уз њу ће у нашем студију бити и Мила Анастасиа Лазаревић, дипломирала на Савана колеџу, у Џорџији, млада дама која се користи мултимедијима, од сликарства до скулптуре и филма.

Шаховска репрезентација Србије постигла је највећи успех у историји, освајањем титуле европског првака. На такмичењу у Будви, наши играчи били су без премца, а и женаска екипа је била врло добра, освојила је осмо место, с тим да су Теодора Ињац и Тијана Мандура биле најбоље на својим таблама. Наш саговорник је, по повратку из Црне Горе, четвроструки шампион државе и, ето сада, првак света Александар Инђић.

Наша најбоља скијашица Невена Игњатовић завршила је активну такмичарску каријеру, али није отишла далеко од свог спорта, отвборила је академију скијања на Копаонику и покренула занимљиву Бизнис ски лигу. Са задовољством нам је, за `Време спорта и разоноде`, причала о тим својим активностима.

Ускоро ће почети са радом Балканска културна мрежа, о њој причамо са Маријом Немец- Стојановић. Чућемо и о новим успесима стрип серијала `Вековници`, најављујемо и Сајам туризма у Новом Саду, представити збирку Корнелија Кваса `Жена која зауставља сатове`. Најављујемо и четири концерта уметничке музике у Центру лепих уметности `Гварнеријус`, донаторске децембарске програме у `Звездара театру`, нова извођења француског класика `Нана` на сцени Опере и театра `Мадленијанум`. Планинарски клуб Победа свечаном академијом данас обележава 75 година преданог рада, искрене честитке упућујемо свима који су саставни део тог лепог јубилеја, уз причу чланице Победе Јелене Ковачевић.

Као и сваке суботе, дакле, бавимо се актуелним дешавањима из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Колега из Радија Нови Сад Борис Зеленбаба од 16 часова јављаће нам се са утакмице Супер лиге Србије између Војводине и Црвене звезде. Витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак. У реализацији емисије учествују Миша Миланов, Катарина Епштајн и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара