Читај ми!

Хуманизација бизниса – потреба, утопија или неминовност

Вештачка интелигенција појачала је интеракцију људи и рачунара и подгла је на виши ниво, а упућени верују да она има потенцијал да преобликује друштво које познајемо. Међутим, уз предности нових технологија, ту су и бројни изазови. Само неки од њих односе се на пословање и пословне процесе. Брзе технолошке промене аутоматизацију процеса чине све паметнијом. Прогнозе су да ће, наравно, утицати и на тржиште рада. Дигитализацију треба да прати хуманизација бизниса – поручили су са Форума менаџера у организацији Српске асоцијације менаџера, који је одржан у Београду. О томе детаљније за наш програм говори Драган Филиповић, члан Управног одбора Српске асоцијације менаџера.

Анализе показују да климатске промене које се сада дешавају, десет пута брже него што су се икада дешавале у историји планете, имају велики утицај на пољопривредне културе, како на производњу на отвореном, тако и на ону у пластеницима и стакленицима. Главни проблеми у пољопривредној производњи настају због померања периода вегетације, јер она сада почиње раније и завршава се касније и због тога што свака година доноси све веће температурне осцилације. Идући у сусрет усвајању Националног програма за адаптацију на измењене климатске услове, о утицају климатских промена на пољопривреду разговарамо са професорком Пољопривредног факултета у Београду, Зорицом Ранковић-Васић, са Катедре за виноградарство, која је чланица експертског тима Министарства пољопривреде за израду Националног програма.

У Музеју чоколаде у Београду, у току је изложба "Еквадор, порекло какаа”, на којој посетиоци могу да се упознају с најранијим фазама историје чоколаде и њеним културним коренима. Централно место изложбе намењено је глиненој посуди старој између 5.300 и 5.500 хиљада година, која припада култури Мајо-Чинчипе из Еквадора и претходи свим другим познатим открићима какаа за око 2.000 година. Њихова посвећеност узгоју и дистрибуцији какаа довела је до његове широке потрошње широм света, а доступни докази говоре да су Маје и Астеци, у Мексику, користили какао из Еквадора да направе напитак познатији као „коцолатл“, на језику Нахуатл, што је означило почетак историје чоколаде.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом