среда, 25.10.2023, 10:05 -> 13:02
Хуманизација бизниса – потреба, утопија или неминовност
Вештачка интелигенција појачала је интеракцију људи и рачунара и подгла је на виши ниво, а упућени верују да она има потенцијал да преобликује друштво које познајемо. Међутим, уз предности нових технологија, ту су и бројни изазови. Само неки од њих односе се на пословање и пословне процесе. Брзе технолошке промене аутоматизацију процеса чине све паметнијом. Прогнозе су да ће, наравно, утицати и на тржиште рада. Дигитализацију треба да прати хуманизација бизниса – поручили су са Форума менаџера у организацији Српске асоцијације менаџера, који је одржан у Београду. О томе детаљније за наш програм говори Драган Филиповић, члан Управног одбора Српске асоцијације менаџера.

Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Анализе показују да климатске промене које се сада дешавају, десет пута брже него што су се икада дешавале у историји планете, имају велики утицај на пољопривредне културе, како на производњу на отвореном, тако и на ону у пластеницима и стакленицима. Главни проблеми у пољопривредној производњи настају због померања периода вегетације, јер она сада почиње раније и завршава се касније и због тога што свака година доноси све веће температурне осцилације. Идући у сусрет усвајању Националног програма за адаптацију на измењене климатске услове, о утицају климатских промена на пољопривреду разговарамо са професорком Пољопривредног факултета у Београду, Зорицом Ранковић-Васић, са Катедре за виноградарство, која је чланица експертског тима Министарства пољопривреде за израду Националног програма.
У Музеју чоколаде у Београду, у току је изложба "Еквадор, порекло какаа”, на којој посетиоци могу да се упознају с најранијим фазама историје чоколаде и њеним културним коренима. Централно место изложбе намењено је глиненој посуди старој између 5.300 и 5.500 хиљада година, која припада култури Мајо-Чинчипе из Еквадора и претходи свим другим познатим открићима какаа за око 2.000 година. Њихова посвећеност узгоју и дистрибуцији какаа довела је до његове широке потрошње широм света, а доступни докази говоре да су Маје и Астеци, у Мексику, користили какао из Еквадора да направе напитак познатији као „коцолатл“, на језику Нахуатл, што је означило почетак историје чоколаде.
Са вама је Мирјана Никић.
Коментари