Читај ми!

Судар дивова

Светски куп у рагбију одржава се у Француској и приближава се завршетку. Огромно је интересовање у земљи галских петлова за ово такмичење и рагби спорт уопште, потврђује нам то и наш гост, познати српски рагбиста, државни репрезентативац, у више наврата и капитен најбоље селекције Србије, Урош Бабић. Присуствовао је двема утакмицама у Француској уживо, утисци су свежи, фасциниран је био податком да је сусрете пратило по 59 хиљада гледалаца, дакле углавном је бивао испуњен капацитет стадиона. Јуче, у полуфиналу, Нови Зеланд је `разнео` Аргентину са 44:6, вечерас од 19 часова играју Енглеска и Јужна Африка. Процене стручњака су да ће потомци Гордог Албиона такође бити у финалу и да ћемо у недељу вече, у финалу, гледати судар рагби дивова, у борби за златна одличја

Када се једном буде писала историја времена у коме живимо, сигурно ће бити у њој места и за Данијелу Квас. Остала је упамћена као прва наставница која се ђацима, али и широком тв аудиторијуму обратила с малих екрана и одржала први онлајн час малишанима широм Србије. Поред тога што је наставница српског језика, Данијела је и мајка двоје деце, рецитатор и писац. С пажњом смо представили њену `Читанку за рецитаторе`, намењену деци школског узраста, онима који воле поезију и прозуи негују вештину лепог говора, ту су спојени уметност речи и ликовну уметност.

`Е то рецитујмо` - назив је новог остварења креативне просветне раднице, која објављује ова дивна штива која једноставно милују, оплемењују, али и подучавају девојчице и дечаке. Квасова је активна у бројним радионицама за децу, одржава песничке вечери када год је позову, увек је спремна да изађе у сусрет деци. Причаћемо, поред осталог, и о новонасталим речима које су креирали грађани Србије и слали посредством конкурса- неке звуче рогобатно, али можда је то само док се не навикнемо, можда ће нам после `лећи` за изговор и употребу.

Сигурни смо да памтите једну од култних сцена из филма `Ко то тамо пева`, у којој Мића Томић кондуктеру и власнику расцвалог аутобуса каже `или пет карата, или ниједну`. Тако нам данас, са чак три нова компакт диска- пазите ТРИ,а не једним, долази у госте Брано Ликић, кога добар део публике сигурно памти по ангажману у саставу `Резонанса`. Био је то један од зачетника аутентичног етно правца на овим просторима, највећу слушаност имао је хит `Немој мени бранит моја нано`, али су се из све снаге слушале и, препуне ритмова, теме `Алај` би се забављала`, `Ганга о пролазности`  `Хајде душо, да играмо мало` или, нежна и предивним бојама обојена, балада `Сликарка`. Брано Ликић годинама живи далеко од родног краја, али му је у срцу Сарајево, као и сви градови с ових наших простора у које је увек долазио као у своју кућу, тако је и овом приликом. Јуче је одржао и промоцију нових издања у продавници `Југотона` у Нушићевој улици, а долазак у Београд продужио за један дан, управо због ове емисије.

Ту је и рецепт витеза кулинарства Милијана Стојанића.Уз остало, чућемо разговор са теквондисткињом Александром Перишић, боксерском легендом Мирком Пузовићем, некадашњим фудбалером, сада човек задуженим за спорт у Смедереву, Сашом Бранешцем. Данас је 52. рођендан Факултета за спорт и физичко васпитање у Нишу- и одатле имамо укључење, баш као и са 66. `Златне рукавице` која се одржава у плаветнилу чачанске Атенице. Биће ту и доста информација из света културе и јавног и уметничког живота, укључујући и Сајам књига који се отвара вечерас у 18 часова, као и култни Београдски џез фестивал. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Љубинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара