Читај ми!

Сутра почиње Шеснаеста олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба

Широм света сутра се обележава Међународни дан старијих особа - 1. октобар. И у Врњачкој Бањи ће први дан месеца старијих људи почети у 11 сати свечаним отварањем Шеснаесте републичке олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба. Манифестација више од деценије ипо окупља пензионере из свих делова Србије који се такмиче у спортским дисциплинама примереним њиховом животном добу.

На скупу учествују и сениори писци и песници, ликовни ствараоци, а биће организован и Базар здравља на којем су такмичарима и посетиоцима доступни бесплатни лекарски прегледи. Више појединости о Шеснаестој олимпијади спорта, здравља и културе сазнаћемо од потпредседника Покрета трећег доба Србије и потпредседника Организационог одбора олимпијаде, Александра Аце Аврамовића.

У минутима за медицину ћемо говорити о Кампањи „Мултипли мијелом – прави лек у право време“, о тешкој малигној болести, другој по учесталости оболевања, спроведеној током септембра који је традиционално и месец борбе против рака крви. У Србији се сваке године открије 500 нових пацијената самултипли мијеломом од којих је готово половина млађа од 65 година. Како се детектује овај карцином коштане сржи, да ли је могуће спречити компликације и имамо ли одговарајуће лекове за терапију оболелих? Одговоре тражимо од проф. др Јелене Биле из Клинике за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС), председавајуће Актива за мултипли мијелом Српског лекарског друштва (СЛД).
Као што смо најавили, сутра је 1. октобар - Међународни дан старијих особа. У сусрет месецу октобру, посвећеном људима трећег доба, Волонтерски сервис Општине Звездара је, средином септембра, организовао Дванаесте дане сениора и бројне културно-уметничке манифестације посвећене старијим суграђанима. На сусретима, који су трајали седам дана, скренута је пажња на значај активног старења, на подршку особама трећег доба које се суочавају са менталним и физичким потешкоћама, али и на међугенерацијску сарадњу и солидарност као императив хуманог и праведног друштва. О данима сениора разговараћемо са шефом Одсека за социјалну заштиту Одељења за друштвене делатности и координатором Волонтерског сервиса општине Звездара мр Радмилом Пецијом Урошевић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.
Музички уредник Драган Димић.
Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара