Читај ми!

Краљево у долини: векова, краљева, јоргована, и наравно Ибра

Долина векова је данас назив за простор између Краљева и Старог Раса, где се налазе најзначајнији српски средњовековни манастири, задужбине краљева династије Немањића. Од Жиче, прве српске архиепископије, до Сопоћана, где је сахрањен краљ Урош Први, који је засадио Долину јоргована.

Овај предео познат је као долина Ибра, а због богатства историјских догађаја, који су сплетени и са настанком српске државе, зову га и Долином краљева, они романтичнији, поменутом, Долином јоргована.

Како и само име каже, Долина векова је стотинама година дуго прожимање историје, културе, традиције,сплетеност великих историјских догађаја са митовима и легендама, где стварнии догађаји често изгледају као бајка, а митови и легенде, својом уверљивошц́у и смислом, личе на реална збивања.

Слушаћете причу из давних времена, коју су, у разговору са професором историје у гимназији у Краљеву, Драгољубом Даниловићем, забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу