Читај ми!

Алцхајмер - болест која погађа око пола милиона људи у Србији

Обележавамо Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести која је најчешћи узрок деменције код старијих особа. Процењује се да у свету, ова болест погађа 55 милиона људи. У Србији око 200 хиљада људи болује од Алцхајмера, а индиректо је погођено око пола милиона. Живот оболелих, али и особа које брину од њима је јако тежак, физички и психички. Неговати оболелог од деменције оставља велике последице и на неговатеље. У Србији дневни боравци постоје само у два града Суботици и Крагујевцу. Црвени крст Србије, заједно са невладиним сектором активно се залаже за отварање још центара, али и помаже неформалним неговатељима. О томе за јутарњи програм говори Наташа Тодоровић из ЦКС.

Од данас, сваког четвртка у рубрици „ЗДРАВИ БИЛИ“ говорићемо о превенцији и здрављу. Свако време има своје специфичности када је реч о здрављу. У прошлости је становништво страдало у разарајућим епидемијама, а томе је доприносила лоша здравствена заштита, хигијенски услови и животне навике. Како је напредовала медицина, људи су постали свеснији како да спрече обољевање од неких болести, почели су да воде рачуна о превенцији, исхрани, физичкој активности. Због тога се неке болести чак сматрају искорењенима, а живот је постао квалитетнији и дужи. Данас највећу опасност представља касно откривање и лечење хроничних, системских болести. О превенцији за Радио Београд 1 говори докторка Светлана Прица специјалиста опште медицине.

Из Института за трансфузију крви и даље стиже апел за добровољно давање крви, резерве су на минимуму, а најпотребније су А+, А-, 0+ и 0 -. Крв данас можете дати у Лозници, Обреновцу и Смедеревској Паланци.

Прве две недеље ове школске године биле су тематске и ђаци су учили о емпатији, разумевању својих и потреба других. Могу ли се емпатија и све остале позитивне особине научити или се рађамо са тим? Да ли је школа право место где би деца требало да стичу позитивне особине? То су питања за гошћу јутра педагога у ИК ЕДУКА.

Најављујемо и прво издање Међународног Нови Сад филм фестивала, као и концерт "Сефардске лествице чежње".

Уредник и водитељ: Николина Миљковић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу