Читај ми!

Породична прича

Ових дана светским медијима одјекнула је вест да Шведска стопира дигитализацију наставе и враћа се традиционалним уџбеницима, а истраживања показују да деца због коришћења мобилних телефона, таблета, рачунара и апликација слабије читају и лошије пишу. „

Шведска се враћа традиционалним образовним методама с нагласком на штампане књиге, читање и вежбање писања и смањује употребу таблета и дигиталних алата“, пише Assosiated Press. Стручњаци су изразили забринутост да је прекомерна дигитализација, укључујући увођење таблета у предшколске установе, довела до опадања основних вештина ученика.

Шведска министарка просвете Лота Едхолм изјавила је да ученицима треба више уџбеника и да су штампане књиге важне за њихову едукацију.

Данас у Породичној причи причамо причу о дигиталном свету. О књизи и дигиталним уџбеницима говори нам професорка књижевности и психотерапеут Тамара Јевтовић, али и драмски педагог Ружица Рутић. Петогодишња Миа и трогодишњи Матеј имају такође своје мишљење о читању, књизи, али и о употреби мобилног телефона. Гимназијалци, ученици Десете гимназије „Михајло Пупин“ нам говоре о дигиталним љубавним писмима, а психолошкиња Ана Мирковић о томе колико је важно на интернету бити опрезан.

Још једном ћемо говорити о важности кампање и иницијативе „Ниси сам“ коју је покренула Ивана Петарић из Канцеларије за младе Ваљево, а све то поводом подршке жртвама дигиталног насиља. У гостима ће нам бити и један од учесника програма.

А за сам крај чека нас бајка. Запловићемо у недигиталну „Снежану и седам патуљака“. Ако се питате зашто, зато што се управо на данашњи дан 1863. године у вечност преселио један од браће Грим, Јакоб.


Аутор – Слађана Бушић

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу