Читај ми!

Чачак град кошарке

Гост 565. емисије је историчар Милош Тимотијевић, а повод је његова управо објављена књига "Како је Чачак постао град кошарке 1945-1969".

У емисији ће између осталог говорити: о настанку кошарке у Сједињеним Америчким Државама крајем XIX века и ширењу у Европу. О почецима овог спорта у Краљевини Југославији 1923. и улози соколских друштава. Зашто је кошарка доживела нагли развој у Србији током Другог светског рата? О почецима овог спорта у Чачку и доприносу фудбала развоју тамошњег кошаркашког живота. О зачетницима чачанске кошарке Миољубу Денићу и Александру Стефановићу.

Оснивању првих клубова Борац и Железничар и њиховом, али и ривалству са екипама из Краљева, Крагујевца и Београда. О интересовању Чачана и тамошњих медија за овај спорт. О „кошаркашким ратовима“ са Београдом, гостовању иностраних клубова средином 50-их. Зашто су до 1967. у Борцу и Железничару играли искључиво Чачани? О улози Чачанске гимназије и основне школе „Милица Павловић“ за развој тамошње кошарке. О првим чачанским кошаркашким звездама. О утицају пласмана фудбалера Борца у Другу савезну лигу 1962. на тамошњу кошарку.

О транспарентима навијача: „Чачак је град кошарке“ и „Кошарка је спорт Чачка“. О изградњи кошаркашке хале 1969. и начину финансирања. О утакмици Борца и Партизана у Београду јануара 1970-те и тријумфу Чачана после које је песник Бранислав Брана Петровић навијачима рецитовао своје песме…

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара