Читај ми!

Вучић: Србија је посвећена дијалогу с Приштином и постизању компромисних и одрживих решења

Специјални амерички изасланик Габријел Ескобар изјавио је у Београду да одмах мора доћи до смиривања ситуације на северу Косова и Метохије. Појаснио је да то значи да албански градоначелници не користе просторије општина на северу Космета, да се косовска полиција повуче, али и да то исто учине и Срби који протестују.

О најновијем развоју догађаја на северу Космета председник Србије Александар Вучић упознао је начелника Бироа Националне гарде Сједињених Америчких Држава Данијела Хокансона. Поручио је да је Србија, уз очување своје војне неутралности, спремна да унапређује партнерску сарадњу са америчком војском у циљу одржања мира и стабилности.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да ће Приштина организовати нове изборе у општинама на северу ако 20 одсто бирача потпише петицију којом се захтевају избори. Она је саопштила да верује да је петиција најдемократскији начин да се приступи новим изборима, преноси Ројтерс.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је, у разговору с италијанским амбасадором Луком Горијем, да се Аљбин Курти мора зауставити у намери да изазове пожар у покрајини и целом региону. Петковић је навео да Србија остаје посвећена дијалогу и разговорима како би се решили проблеми и створило безбедно окружење за останак и опстанак српског народа у покрајини.

Дводневну посету Србиј, почела је председница Индије Дроупади Мурму. Њу је на данас отвореној новој писти београдског аеродрома Никола Тесла дочекао председник Вучић.

Председник Србије и премијерка Ана Брнабић обратиће се јавности у 20 часова. Раније је најављено да грађане очекују важне политичке и економске вести. Пренос обраћања моћи ћете да пратите и на таласима Првог програма Радио Београда.

На украјинском фронту борбе и даље трају, док се Москва и Кијев оптужују за дизање у ваздух највеће бране на Дњепру, у Херсонској области. Из Нове Каховке од јуче је евакуисано више од хиљаду становника. Ниво воде на улицама тог града почео је да опада, али би могао опет да порасте, саопштила је градска администрација. Председник  Украјине Володимир Зеленски каже да су стотине хиљада људи остале без нормалног приступа води за пиће. На хитној седници Савета безбедности Уједињених нација, Русија је оптужила Украјину за терористички напад, а Кијев Москву за ратни злочин.

Још данас и сутра до 19 сати може се предати оружје Полицијским станицама МУП-а Србије, у оквиру велике акције добровољне предаје оружја. До сада је предато више од 78 000 комада оружја.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловиц и Ирена Јеловац.

Продуцент Срђан Манојловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво