Читај ми!

Тајна Ђердапског језера

Попут бајки које необичне тајне крију, и Ђердапско језеро има такву своју причу. У вечерашњој емисији испричаћемо ту причу, инспирисани текстом доктора техничких наука Зорана Бундала. Пут до открића тајне Ђердапског језера води преко Дунава. Ову велику и моћну реку, за коју су везане бројне легенде и митолошке приче, Наполен је назвао ''краљем европских река''. Највећа концентрација и најбоље могућности искоришћавања водних снага налазе се у сектору Ђердапске клисуре, која представља природну границу наше земље и Румуније.

Ђердапско језеро је настало 1972. године када су Југославија и Румунија изградиле хидроцентралу ''Ђердап I''. Ђердапско језеро припада групи вештачких језера. Налази се на подручју које је вековима било циљ освајача и трговински пут па обилује историјским споменицима, али и природним лепотама које су међу најинтересантнијима у Европи. Ова област била је забележена чак и у трговинским мапама Римљана који су пловили Дунавом и кроз клисуру се повезивали се са другим територијама. Због тога је цело подручје препуно археолошких ископина и важних споменика. Лепенски вир, Рудна глава, Голубачка тврђава, Трајанова табла, су само неки од важних историјских доказа.Ђердапско језеро је настало 1972. године када су Југославија и Румунија изградиле хидроцентралу ''Ђердап I''.

Ђердапско језеро припада групи вештачких језера. Налази се на подручју које је вековима било циљ освајача и трговински пут па обилује историјским споменицима, али и природним лепотама које су међу најинтересантнијима у Европи. Ова област била је забележена чак и у трговинским мапама Римљана који су пловили Дунавом и кроз клисуру се повезивали се са другим територијама. Због тога је цело подручје препуно археолошких ископина и важних споменика. Лепенски вир, Рудна глава, Голубачка тврђава, Трајанова табла, су само неки од важних историјских доказа. Ђердапско језеро је највеће вештачко језеро у Србији, за њега кажу да је плави драгуљ Дунава. Право је богатство туристичке понуде наше земље. Има импозантну површину од 253 км2 и дубину од чак 92 метра. Иако је настало градњом хидроцентрале и служи као акумулација, ово језеро чини једно од најлепших места у Србији и својим посетиоцима узвраћа невероватно предивним спојем воде и околне природе. 

Аутор емисије: Сања Чупић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво