Читај ми!

Срби настављају протесте на северу КиМ

Протест грађана са севера Косова и Метохије наставља се и данас. С обзиром на то да су данас задушнице, многи су изашли на гробља. Председник Србије Александар Вучић посетио је у Ургентном центру Клиничког Центра Србије Драгишу Гаљка којег је тзв. косовска полиција тешко ранила током нереда на северу Косова и Метохије. Пожелео му је добро здравље и, како је рекао, слободу за коју се борио целог живота. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је такође обишао Драгишу Гаљка, истакао је да је он један од Срба који се бори за слободу нашег народа на Косову и Метохији мирно и достојанствено.

Месец је дана од масакра у Основној школи Владислав Рибникар у Београду, када је 13-тогодишњи дечак убио 9-оро ђака и чувара и ранио 6-оро ученика и наставницу. Он је ухапшен, али није кривично одговоран, јер нема 14 година и тренутно се налази у психијатријској установи. Ухапшени су и родитељи дечака. Тужилаштво против оца спроводи истрагу због сумње да је извршио кривично дело тешко дело против опште сигурности, док је против мајке у току предистражни поступак да би се утврдило да ли
је извршила кривично дело занемаривање и злостављање детета. Влада Србије основала је више радних група како би ђацима, родитељима и наставницима пружила потребну психолошку подршку, а недавно је донела одлуку да школска година у Србији буде завршена раније, у уторак 6-тог јуна.

У судару аутобуса и аутомобила у Шапцу, лакше је повређено десеторо деце и водич. Како је РТС-у речено у полицији, аутобус је превозио децу из Футога, која су кренула на екскурзији у Тршић. Ухапшен је 77-огодишњи возач аутомобила због угрожавања јавног саобраћаја. У аутобусу је било 79 ђака и водич. Ђорђе Курјак наставник музичког у ОШ Десанка Максимовић у Футогу описује шта се тачно десило.

У судару два воза у индијској држави Одиша, најмање 280 људи је погинуло, а више од 900 је повређено, саопштили су званичници. Према писању Би-Би-Си-ја, путнички воз је ноћас налетео на теретни, а од силине удара неколико путничких вагона одбачено је на суседну траку у тренутку проласка супербрзог воза, који је у њих ударио. На месту највеће железничке несреће у Индији у овом веку налази се неколико стотина спасилаца у потрази за преживелима и жртвама у олупинама.

Церемонији инаугурације председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, која се одржава у Анкари, присуствоваће велики број светских лидера. Очекује се да у Анкару допутују председници појединих балканских земаља, Сомалије, Алжира, Катара и Емирата док ће многе државе представљати премијери и шефови дипломатија. Међу 20 лидера и 45 министара спољних послова, биће и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Републику Српску представљаће председник Милорад Додик и председавајућа Председништва БеХа Жељка Цвијановић. Ердоган је победио у другом кругу председничких избора 28. маја, противкандидата Кемала Киличдароглуа, освојивши 52,14 одсто гласова, чиме је обезбедио нови петогодишњи мандат на челу Турске.

Олимпијски дан којим се обележава рођендан Међународног олимпијског комитета, ове године се одржава под слоганом „Трчимо ка Европским играма! Бодримо Тим Србија!". Промотери су Тијана Богдановић, репрезентативка у теквондоу и Ивана Анђушић Максимовић, репрезентативка у стрељаштву.

У финалу завршног турнира ватерполо Лиге шампиона у Београду играће српски првак Нови Београд и актуелни шампион Европе, италијански Про Реко.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић
Продуцент Ђорђе Радосављевић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво