Читај ми!

О Пироћанцима, али не онима из вицева

Има старих, као онај: „ Среле се две муве после пет година, па једна каже: Где си, бре, нисам те видела пет година?, а ова одговара: Улетела сам у новчаник код једног Пироћанца!“ или: „Како се зове пиротска тајна обавештајна служба? Ц.И.Ц.И.Ј.А“. А има и нових: „Питали Пироћанца: Има ли короне у Пирот? Вика: Нееема...има си нешто малко, кол‘ко за нас...“. Ако мало боље размислимо, прва асоцијација на Пироћанце су управо вицеви који карикирају њихову, наводну, легендарну шкртост. Следеће на шта помислимо је – њихов говор, толико другачији од свих осталих у српском језику да нам се у односу на пиротски, чак и лесковачки и врањански чине потпуно разумљивима. На основу, дакле, једног стереотипа и једног факта, сви ми најчешће замишљамо Пироћанце, тамо далеко, на крајњем истоку Србије, у граду под Старом планином.

Када смо се распитивале ко би могао да нам казује хронику Пирота, не бисмо ли га тако мало привукле центру пажње и са њега скинуле сенку коју баца старопланински масив, бранећи га, али и замећући, рекли су нам – то може бити само Те Га Па, што је у Пироту добро познати надимак Томислава Панајотовића, новинара, публицисте, аутора десетина књига из историје, етнологије, карактерологије, дијалектологије родног краја, али и некадашњег председника Општине Пирот и народног посланика Демократске странке у Скупштини Србије. Као колега који одлично познаје новинарски занат, и у штампаним медијима, али и на радију и телевизији, Томислав је одмах пристао, али одмах и наговестио да ће на разговор доћи са пријатељем, Александром Живковићем, глумцем, прваком Народног позоришта у Пироту, а некада и спикером Радио Пирота. Не противећи се, питале смо ипак – зашто. Зато што Пирот мора да се чује! Супротно увреженом мишљењу да су тамошњи главни адути и брендови ћилим, качкаваљ и пеглана кобасица, Томислав Панајотовић је стопостотно убеђен да је главни пиротски бренд – говор и да нико то не уме боље да представи од Александра Живковића, свима много познатијег као Аца Лиса.

Тако смо, уместо хронике Пирота забележиле причу о Пироћанцима, али не онима из вицева. И овога пута са вама - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи