Читај ми!

Добра припрема пре пензионисања за почетак лепше старости

Зашто је важно да се на време припремимо за крај радног века и добро осмислимо вишак слободног времена? Да ли је одлазак у пензију прекретница са позитивним променама или почетак социјалне изолације? Зашто мушкарцима теже пада одлазак у пензију него женама? Да ли је одлазак у старачки дом прави избор када старија особа више не може да брине сама о себи? Одговоре тражимо од клиничког психолога Бранке Кордић.

Рубрику за здравље смо посветили Кампањи „Месецу борбе против меланома“ у неколико градова Србије, у Републици Српској и Федерацији Босни и Херцеговини. Циљ кампање, која траје до почетка јула, је да се на едукативним трибинама грађани боље информишу о меланому, о томе када треба да се јаве лекару ако примете промену на кожи и колико често треба да иду на дерматолошке прегледе? Ове године већа пажња посвећена је меланому ока и значају ађувантне терапије. О томе ћемо разговарати са председником Удружења пацијената оболелих од меланома Савом Пилиповићем.

Минуте за културу смо резервисали за нови роман Олге Токарчук „Емпузион“. Недавно је представљен у београдској књижари „Геца Кон“. Реч је о омажу „Чаробној планини“ Томаса Мана, једној од најзначајнијих књига за пољску ауторку. Ово је први роман пољске нобеловке за књижевност у последњих девет година, од њеног наслова „Књиге светог Јакова“.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.


Насловна страница – Фото/Геронтолошки центар Београд

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво