Читај ми!

Мерилин Монро

Тужилаштво Лос Анђелеса је 1982. године поново покренуло истражни поступак поводом смрти филмске диве која је двадесет година раније пронађена мртва у својој кући. Прерани одлазак тридесетшестогодишње глумице изазвао је шок шире јавности која је одбијала да прихвати да се ради о самоубиству. Теорије завере ишле су толико далеко да је за убиство сумњичена ЦИА, али и сам амерички државни врх на чијем челу су се налазила браћа Кенеди.

Њен кратак живот Холивуд је свео на низ неуспешних љубавних веза, прича о зависностима и скандалима, одузимајући јој понос, амбицију и таленат које је уткала у свој посао. О њеним недостацима се говорило истим тоном као и о њеним успесима, чиме као да се тежило унижавању њеног шарма и глумачког умећа. Доживела је три развода, проблеме са лековима, али и уплитање у политику. До данас је остало нејасно шта је могло да повеже једну глумицу, председника Америке и комунизам. Због ових, али и многих других питања која су остала без одговора, постала је културолошка опсесија многих новинара и биографа чије интересовање деценијама уназад превазилази њене филмске улоге. Иако је ова глумица била много више од атрактивног тела и лепог лица, историја је пре свега памти као секс симбол једне епохе и прву светски познату старлету у духу свог времена. Плава паперјаста коса, поспани поглед и пуне црвене усне никад нису остариле пред камерама што ју је учинило иконом лепоте и холивудског гламура. Постала је заштитно лице шоу – бизниса.Њен кратак живот Холивуд је свео на низ неуспешних љубавних веза, прича о зависностима и скандалима, одузимајући јој понос, амбицију и таленат које је уткала у свој посао. О њеним недостацима се говорило истим тоном као и о њеним успесима, чиме као да се тежило унижавању њеног шарма и глумачког умећа. Доживела је три развода, проблеме са лековима, али и уплитање у политику. До данас је остало нејасно шта је могло да повеже једну глумицу, председника Америке и комунизам. Због ових, али и многих других питања која су остала без одговора, постала је културолошка опсесија многих новинара и биографа чије интересовање деценијама уназад превазилази њене филмске улоге. Иако је ова глумица била много више од атрактивног тела и лепог лица, историја је пре свега памти као секс симбол једне епохе и прву светски познату старлету у духу свог времена. Плава паперјаста коса, поспани поглед и пуне црвене усне никад нису остариле пред камерама што ју је учинило иконом лепоте и холивудског гламура. Постала је заштитно лице шоу – бизниса.

Она је била девојка рођена у погрешној средини, са детињством проведеним без родитељског ослонца и одраслим добом током ког су је искоришћавали моћни мушкарци од којих је тражила одобравање и љубав. Коначно, утеху је пронашла на филмском платну. Оно јој је најпре донело вртоглави успех и светску славу, а недуго затим и трагичан пад. Њена судбина је била опомена свим младим девојкама које су чезнуле за насловним странама часописа, великим улогама и богатсвом. Гомилањем детаља и претпоставки о тајанственом животу и још мистериознијој смрти, створена је легенда о најпознатијој холивудској плавуши.

Наша гошћа из прошлости је Мерилин Монро.

Аутор текста - Татјана Киждобрански

Музички уредник - Наташа Манчић

Глумац - Синиша Убовић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво