Читај ми!

Породична прича

Завршен је 55. Фестивал поезије младих у Врбасу - „Граду на песниковој руци“, „првом Олимпу у Равници“ и „сигурној кући за песнике“. Један је од најстаријих и најдуговечнијих фестивала. На њему су своје песничке првенце казивали готово сви најзначајнији песници на југословенској књижевној сцени.

И ове године, као некад, када су Душко Трифуновић и Перо Зубац иницирали и покренули одржавање ове значајне песничке манифестације, поново је крај маја обасјао сјај младих песника– финалиста Фестивала поезије младих које је стало на „Агору“ у Врбасу и казивало своје стихове. Овогодишњи финалисти Фестивала поезије младих у Врбасу били су: Ема Чорбановић из Мостара, Лазар Букумировић из Новог Сада, Дуња Вулић из Костолца, Тамара Пантовић из Београда, Фарук Шахат из Сарајева, Амар Личина из Новог Пазара, Раде М. Шупић из Лазаревца, Јана Андрић из Београда, Кристина Мркић из Подгорице, Јелена Шарковић из Новог Сада и Тања Малетић из Београда.

Гости фестивала били су и академик Горан Петровић, али и песници Гојко Ђого, Радоман Кањевац, Мирослав Алексић, Обрен Ристић, Ђорђо Сладоје, Емсура Хамзић, Благоје Баковић, али и некадашњих лауреати, попут Немање Драгаша, Снежане Николић и других.

Гостопримство и широм отворено срце је оно што сваки песник добије у Врбасу. Секретар овог значајног Фестивала поезије младих је песник и библиотекар Бранислав Зубовић који се и ове године са Гораном Лабудовићем Шарлом, Општином Врбас и Библиотеком "Данило Киш" потрудио да све изгледа онако како већ 55 година јесте и бива у "Граду на песниковој руци", како је Врбас крстио први лауреат Фестивала поезије младих, песник Радомир Мићуновић.

Жири у саставу Перо Зубац председник и чланови: Горан Лабудовић Шарло, песник и Снежана Николић, песник, „дете фестивала“ донели су одлуку да:

Прву награду додели песникињи Тамари Пантовић из Крагујевца.

Другу награду песнику Амару Личини из Новог Пазара.

А трећу награду, песнику Радету М. Шупићу из Лазаревца.

Награда за најмлађег учесника финала Фестивала поезије младих „Станко Симићевић“ коју додељује Библиотека „Данило Киш“ у Врбасу припала је матуранткињи Гимназије у Пожаревцу Дуњи Вулић из Костолца.

У Врбaсу је у оквиру 55. Фестивала поезије младих додељена и награда 49. Палета младих.

Ових дана у Чачку завршено је и 60. Дисово пролеће. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ као најстарија установа културе у Чачку обележева 175. рођендан и то отварањем Музеја поезије.

Некадашња финалисткиња Фестивала поезије младих у Врбасу Дуња Ожеговић је овогодишња добитница награде „Млади Дис“ за 2023. годину.

Поетске нити су нераскидиве.

Данашња Породична прича, прича причу о ПОЕЗИЈИ као месту окупљања, али и месту породице у поезији и месту поезије у породици. 

Чућемо песнике и како казују своје стихове.

Гости су нам:

- Горан Лабудовић Шарло, песник и члан жирија Фестивала поезије младих у Врбасу

- Дуња Вулић, песникиња, добитница награде „Станко Симићевић“ и матуранткиња

- Раде М. Шупић, песник и добитник треће награде Фестивала поезије младих

- Амар Личина, песник и добитник друге награде Фестивала поезије младих

- Тамара Пантовић, песникиња, добитница прве награде Фестивала поезије младих у Врбасу

- Теодора Петковић, млада сликарка, финалисткиња 49. Палете младих

- Барбара Суботић, млада сликарка, финалисткиња 49. Палете младих

- Краљ Чачка (Ненад Марић), песник, учесник музичког програма на Фестивалу поезије младих у Врбасу

- Богдан Трифуновић, директор манифестације „Дисово пролеће“ и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку  и

- Дуња Ожеговић, добитница награде „Млади Дис“ и некадашња финалисткиња Фестивала поезије младих у Врбасу

 Аутор и водитељ - Слађана Бушић.


Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво