Читај ми!

Дечија филхармонија

Дечија филхармонија је значајна институција нашег музичког живота, која је од самог почетка настојала да афирмише креативност и промовише музичко стваралаштво младих. Основана је у пролеће 1957. године, када су ученици из различитих нижих музичких школа позвани да дођу у Радио Београд на оснивавање Дечијег оркестра озбиљне музике. Тако је основана Дечија филхармонија, коју је штампа у то време називала и Пионирском филхармонијом. Убрзо је овај оркестар дошао под окриље Радио Београда, па је постао Дечија филхармонија Радио Београда, да би нешто касније, са оснивањем Телевизије, постао Дечија филхармонија Телевизије Београд. Основач и први диригент Дечије филхармоније био је Драгољуб Голуб Ерић.

Дечја филхармонија је основана са циљем да се кроз промоцију класичне музике и друштвено одговорног понашања окупе најталентованија деца у симфонијски оркестар. Чланови Дечије филхармоније су талентовани ђаци нижих и средњих музичких школа, добитници награда на престижним домаћим и међународним такмичењима. Дечја филхармонија је основана са циљем да се кроз промоцију класичне музике и друштвено одговорног понашања окупе најталентованија деца у симфонијски оркестар. Чланови Дечије филхармоније су талентовани ђаци нижих и средњих музичких школа, добитници награда на престижним домаћим и међународним такмичењима.

У емисији ћемо чути причу о овој значајној институцији нашег музичког живота, о наступима Дечије филхармоније и тонским записима њихових концерата. Чућемо шта о овој институцији мисле проф. др Бранко Ч. Пешић, етномузиколог у Музичкој продукцији РТС-а Мирјана Дробац, као и некадашњи чланови ове филхармоније, који су у међувремену постали зрели музичари.

Аутор емисије: Дубравка  Стаменковић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво