Читај ми!

Дугме „спаса“ за старије особе које живе саме

У репризном издању емисије „Доживети стоту“ из јануара 2019. и октобра 2021. године емитоваћемо разговоре са андрагозима, геријатрима и духовницима СПЦ о значајним темама о животу старијих особа. Биће речи о услузи телеасистенције, као виду помоћи и подршке старијима и особама са инвалидитетом која постоји више од пола века. У Србији је релативно нова и о њој се мало зна. Како се малим апаратом који се носи око врата, кликом на дугме, помаже људима који живе сами? Како се помоћу тог апарата може лоцирати особа која се изгуби и не зна сама да се врати кући и да ли тај вид техничке помоћи покрива целу територију наше земље?

О овој социјално-медицинској подршци и улози телеасистената који сваког дана и ноћи дежурају и одговарају на позиве корисника разговарамо са дипл. андрагогом Маријом Божић, помоћницом директора Центра "Контакта" у Београду.

Како и колико заједница брине о старијој популацији у Финској? Геријатрија је у тој земљи важна грана здравствено-социјалног система у збрињавању људи трећег доба. У скандинавским државама, и у Финској, превенција је кључни део јавног здравља које на старост гледа као на животну фазу у којој људи треба да остану покретни, активни и ментално очувани. Реч је, заправо, о развијању система одрживог старења - каже др Димитрије Јаковљевић, који већ четврт века ради као геријатар у Хелсинкију. Тврди да је у Финској све више стогодишњака који о себи брину сами.

Емитоваћемо и разговор са протосинђелом Климентом, намесником манастира Прасквица изнад Светог Стефана на Црногорском приморју. Та светиња у селу Челобрдо, душа Паштровића, већ шест векова чува православну духовност и несвакидашњу, истиниту причу о Јегору Строганову и његовој ћерки Екатерини (монаху Јелисеју).

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Марија Божић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво