Читај ми!

„Стари српски записи и натписи“ ''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Александар Ћеклић, примењени уметник који се бави уметничким повезом књига. Он говори о делу ''Стари српски записи и натписи Љубомира Стојановића. Ово дело је заправо шестотомна едиција српских записа и натписа које је прикупио и издао српски филолог и историчар Љубомир Стојановић. Томови ове едиције објављивани су између 1902. и 1926. године као посебне књиге Зборника за историју, језик и књижевност српскога народа. Српска академија наука и уметности, Матица српска и Народна библиотека Србије објавиле су фототипско издање овог дела између 1982. и 1988. године.

Наш саговорник једном приликом је рекао: ''Књига је чудесна појава у нашем животу. Она, иако материјална, спона је са духовним светом.'' У емисији он говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како се заинтересовао за уметнички повез књига, о томе зашто дело ''Стари српски записи и натписи'' Љубомира Стојановића сматра изузетно вредним, и на који начин му ово дело користи у послу копјим се бави. Поред овога, биће речи о историјату уметничког повеза књига, о томе како су књиге повезиване у средњем веку, како у освит новог доба, у 18 веку, а како данас.

Александар Ћеклић рођен је у Ваљеву. Дипломирао је на Саобраћајном факултету у Београду 2001. године. Уметничким повезом књига бави се од 1992. године. Ради класичне и модерне уметничке повезе, марморирање хартије, дизајн и рестаурацију књига. Члан је Удружења примењених уметника Србије. Добитник је награде Глигорије Возаровић 2008. године, коју додељује Библиотека града Београда. Предавач је ван радног односа у оквиру предмета Структура и анатомија књиге, где води радионицу уметничког повеза књига, на Факултету примењених уметности у Београду.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво