Безбедносна ситуација на Космету све тежа

Безбедносна ситуација на Косову и Метохији све је тежа због неодговорног понашања привремених приштинских институција које су главни генератор свих криза у јужној српској покрајини, изјавио је шеф дипломатије и секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић после седнице Бироа за координацију рада служби безбедности. Позвао је међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и нагласио да Приштина наставља са рушењем свих постигнутих договора.

Поводом хапшења Србина из Зубиног потока, директор Канцеларије заПоводом хапшења Србина из Зубиног потока, директор Канцеларије заКосово и Метохију Петар Петковић на заједничкој конференцији за медијеса председником Српске листе Гораном Ракићем рекао је да је Приштини уинтересу да дође до инцидената на северу Косова и Метохије. По већутврђеном рецепту како се понаша Приштина пред наставак сваког дијалогау Бриселу ми имамо инциденте на терену и могуће кризе које генеришеПриштина, навео је Петковић.

Председник Александар Вучић у дводневној је посети Италији, где се, уоквиру иницијативе за сарадњу Отворени Балкан, у градској скупштиниграда Бардолини састао са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Димитром Ковачевским. Они ће, после састанка, посетити Међународни сајам вина у Верони и са министром спољних послова ИталијеАнтонијем Тајанијем обићи штанд Отвореног Балкана.

У Црној Гори се одржава други круг председничких избора. Кандидати сулидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и Јаков Милатовићиз покрета "Европа сад". Право гласа има око 550.000 бирача. Поред Црне Горе, биралишта су данас отворена у још седам држава Европе.Парламентарни избори се одржавају у Бугарској, Финској и Андори, док серегионалне власти бирају у деловима Италије и Швајцарске. Избори сепонављају у четири изборне јединице у Француској. У Сан Марину се бира шеф државе.

У Украјини је руска војска наставила офанзиву на источни град Бахмут. Украјинска војска саопштава да успешно одбија руске нападе. Обим испорука руског гаса Европи преко Украјине износи 37,6 милиона кубнихметара дневно, речено је у Гаспрому. Поводом Дана јединства народа Русије и Белорусије, председник Русије Владимир Путин упутио је честиткуколеги Александру Лукашенку и поручио да даље јачање читавог спектрасавезних веза у потпуности одговара интересима два братска народа.
Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог позвало јеприпаднике националних мањина да у целости искористе право и децу упишуу разреде у којима се настава изводи на њиховом матерњем језику. У Србији око 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свимнивоима образовања, наводи се у саопштењу.

У последњим утакмицама 28-ог кола фудбалске Суперлиге у Сурдулици ће од16 часова играти Радник и ТСЦ, а од 18 часова у Нишу ће се састати Раднички и Чукарички. У дербију кола, Војводина је синоћ у Новом Саду савладала Партизан 2:1.
У 24-ом колу регионалне кошаркашке АБА лиге, у Лакташима ће игратиИгокеа и Цибона. Утакмица почиње у 17 часова.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара