Парк природе Стара планина

Планина Балкан спаја нашу земљу и Бугарску. Са наше стране границе се зове још и Стара планина, а њен значај и масивност учиниле су да цело полуострво по њој добије име.

Ипак, није се одувек тако звала. Током векова, становници, али и они које су разни путеви водили кроз планину, називали су је другачије. У време Римљана звала се Хемус, у преводу планински венац, а Словени су је звали Матори гори, од чега потиче и данашњи српски назив, Стара планина. Када су Турци дошли на наше просторе, велики планински масив назвали су прво Коџабалкан, а касније само Балкан, што је, иначе, реч персијског порекла и означава исто што и римска реч Хемус, брдовити крај.

Стара планина данас је парк природе, њену лепоту и дивљину представићемо вам у разговору са управником парка и специјалног резервата природе Јерма, Дарком Ђорђевићем.

Забележиле, једног летњег дана Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено