“Вечити младожења“

У вечерашњој емисији саговорник нам је Горан Максимовић, професор, књижевни критичар и историчар књижевности. Он говори  о роману ''Вечити младожења'' Јакова Игњатовића. О овом писцу Јован Деретић је записао: ''Јаков Игњатовић је најзначајнија појава у српском роману 19. века, творац и најважнији представник нашега реалистичког романа. Од свих српских реалиста он је дао најширу, најшароликију и најбогатију друштвену панораму, читаву једну 'људску комедију' у малом, и највећу галерију ликова која постоји у српској књижевности (Наранџић, Глађеновић, Ђока Гроздић, Васа Решпект, Шамика и низ других.)''

У роману ''Вечити младожења'' Игњатовић је кроз живу и живописну причу о неуспелим женидбним покушајима једног маловарошког удварача, Александра Шамике Кирића, приказао успон и пропадање богатих српских породица досељених у Сент Андреју у време велике сеобе, као и и вечити сукоб генерација.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама које су му током живота биле значајне, говори о томе како је, још у средњој школи, открио роман ''Вечити младожења'' и зашто му је он постао један од омиљених романа.

Горан Максимовић је редовни професор за област Српске књижевности 18. и 19. века на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. Као гостујући професор предавао је на више универзитета у земљи и иностранству: у Новом Саду, Крагујевцу, Бања Луци, Источном Сарајеву, Марибору, Москви, Санкт Петербургу, Темишвару, Букурешту, Прагу и другим. На Филозофском факултету у Нишу обављао је више функција, а између осталог био је и декан Факултета у периоду од 2010. до 2016. године. Објавио је више радова у научним часописима и зборницима, саставио је три антологије и приредио за штампу дела више писаца српског 19. и 20. века. Аутор је књига научних монографија и расправа посвећених Браниславу Нушићу, Стевану Сремцу, Радоју Домановићу, Петру Кочићу, Сими Матавуљу и многим другим писцима.  

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић. 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво