Избори у Црној Гори - "бити или не бити"

За два дана у Црној Гори се одржава други круг председничких избора, који ће одредити будућност суседне земље у наредних пет година. Ови избори су за већи део Црне Горе преломни и доживљавају се као “бити или не бити”. За Мила Ђукановића, они носе ризик дефинитивног одласка у политичку пензију. Јакова Милатовића подржава разнолики политички спектар, између осталих и просрпске партије. Са таквим ветром у леђа, његове шансе расту. Ђукановић се узда у дијаспору албанског и бошњачког порекла, али и са њима још један мандат му није известан. Шта ће донети ова недеља у Црној Гори и ко је ближи победи, питамо политичког аналитичара и публицисту Стефана Ђукића.

Три од четири цеви Северног тока одавно су пробушене, али се до данас не зна чије је то недело. Рашомонијада се наставила када су Данци открили сумњив предмет сличан антени или локатору на морском дну, непосредно поред гасоводне цеви. Позив Гаспрому да установи о чему се ради зауставили су Британци, што је отворило нове претпоставке у потрази за извршиоцем саботаже. Безбедносно политички инцидент додатно је заоштрио сукоб Русије и Запада, а скривање виновника поражава међународно право и политичку логику. Шта се уствари десило на Северном току анализира бивши официр КОС-а Љубан Каран.

Година дана рата у Украјини све је променила. Свакодневно смо сведоци какве све економске последице сукоб изазива у целом свету, а посебно у ЕУ. Са друге стране, западне санкције уведене Русији, значајно су ослабиле руску економију. Она се ипак прилагођава. Виталност посебно показује руско тржиште аутомобила, на коме су се десиле велике промене. О томе за Магазин говори наш колега Драган Милутиновић.

Управо завршени Дани комедије у Јагодини и награде које се традиционално додељују “Мија Алексић”, “Миодраг Петровић Чкаља”, “Јованча Мицић”.. подсећају на златно доба српске комедије. У критикама су, међутим, све чешћи описи о ретким елементима комике, утисцима о мањку хумора и сатире и недостатку доброг драмског текста. Шта се десава са комедијом данас? Где су данашњи Нушићи и Стерије? О томе разговарамо са чланом жирија на Фестивалу у Јагодини, уметничким директором Позоришта наТеразијама, драматургом Жељком Јовановићем.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво