Вучић и Сакеларопулу: Србија и Грчка ће поштовати територијани интегритет двеју земаља

Србија и Грчка потврдиле су приврженост и подршку Повељи и резолуцијама Уједињених нација, територијалном интегритету двеју земаља, и то је политика која се неће мењати, поручили су председници Александар Вучић и Катерина Сакеларопулу на заједничкој конференцији за новинаре у Београду. Председник Вучић је истакао да морамо сачувати мир и стабилност у региону, ради бржег економског развоја. Председница Грчке Катерина Сакеларопулу оценила је да наше земље имају изузетно добар однос. Навела је како је Грчка увек сматрала да Србија припада европској породици, да Атина подржава дијалог чији је циљ нормализација односа. Истакла је да став  Грчке везан за Косово остаје непромењен.

Председник  Вучић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре разговарали су јутрос  о наставку евроинтеграција Србије, дијалогу Београда и Приштине, као и о заједничким пројектима изградње и модернизације наше земље и даљем повезивању са Унијом и унутар региона. "Србија је посвећена европском путу и реформским процесима у циљу бољег живота свих грађана и достизања статуса пуноправног члана у Европској унији", написао је на Инстаграму председник Вучић.

Од 1-ог маја струја за домаћинства биће скупља 8, а гас 9 одсто, сазнаје РТС. Очекује се да Агенција за енергетику данас и званично да сагласност за то повећање цена. Нова цена киловат-сата електричне енергије за домаћинства, са ПДВ-ом, биће 13,31, а гаса 4,91 динар. Претходно повећање цена и струје и гаса било је 1-ог јануара.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је у Будимпешти, након састанка са мађарским колегом Лазаром Јаношем, да ће две земље упутити позиве Бугарској, Северној Македонији, Албанији, Грчкој и Турској да се придруже изградњи брзе пруге у региону, која ће прво повезати Будимпешту и Београд, а касније и Ниш и Прешево. Формирана је, каже, заједничка радна група која ће се бавити уређењем саобраћаја на будућој брзој прузи између Београда и Будимпеште и најавио је да ће, када буде пуштена у саобраћај 2025-те, гранични прелази бити на самим железничким станицама, како се возови не би заустављали на граници.

Припадници Министарства унутрашњих послова трагају за Урошем Пашајлићем из Београда због сумње да је извршио кривична дела насиље у породици, запуштање и злостављање малолетног лица и кршење породичних обавеза. Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је поступак контроле законитости и правилности рада шест надлежних органа, пошто је откривен случај да је отац годинама држао своје дете у изолацији у стану у лошим хигијенским условима.

Кошаркаши Партизана играће вечерас у Београду против Барселоне, у мечу 31-ог кола Евролиге. Утакмица у Штарк арени почеће у 20 сати и 30 минута.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар.
Продуцент Ђорђе Радосављевић .

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво