Стао саобраћај у Немачкој због штрајка

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу боравиће од данас у вишедневној званичној посети Србији. Уочи доласка, она је изјавила да се став Грчке о непризнавању једнострано проглашене независности Косова није променио и да Атина подржава споразуме Београда и Приштине који воде нормализацији односа. Сакеларопулу је за "Политику" рекла да је Грчка верна својој политици на Западном Балкану.

Портпарол Европске уније Петер Стано поучио је да се морају обезбедити околности за одржавање мирног изборног процеса 23-ћег априла на северу Косова и Метохије и позвао све стране на уздржаност. Стано наводи да Брисел жали што Српска листа није искористила демократско право да учествује на предстојећим локалним изборима. Српска листа раније је саопштила да не учествује, јер није формирана Заједница српских општина, а припадници косовске специјалне полиције нису се повукли са севера покрајине.

Интензивни контакти између званичника Србије и Мађарске и одлични билатерални односи допринеће наставку унапређења свеукупне сарадње између две земље, констатовали су у Будимпешти председник Скупштине Владимир Орлић и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто. Орлић је информисао Сијарта о ситуацији на Космету и истакао да званични Београд доследно поштује међународно право и резолуцију Уједињених нација. Сијарто је поздравио напоре које Београд улаже како би сачувао дијалог и мир, те потврдио да су мађарска складишта гаса на располагању Србији и наредне зиме.

У Немачкој се одржава велики једнодневни штрајк саобраћајног сектора. Синдикати захтевају веће плате и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. То је највећи штрајк у Немачкој у последњих 30 година, којим су погођени милиони путника.

Настављени су сукоби у Украјини. И даље се воде интензивне борбе за источни град Бахмут. Савет безбедности Уједињених нација гласаће данас о руско-кинеском нацрту резолуције о истрази поводом саботаже гасовода Северни ток 1 и 2.

У смедеревској Основној школи „Бранислав Нушић" пронађена је експлозивна направа, потврђено је у Полицијској управи Смедерево. Деца и запослени су евакуисани, а стручне екипе МУП-а врше увиђај. Експлозивну направу је пронашао радник школе у кабинету који се не користи за наставу, али се налази поред учионице. Сумња се, кажу у школи, да је то заостало наставно средство из предмета Одбрана и заштита.

Од данас се на шалтерима Пошта Србије продају уређаји ТАГ за електронско плаћање путарине у Србији, по цени од 2 хиљаде и 22 динара. Намењени су искључиво за путничка возила физичких лица. После куповине ових уређаја, корисници ће моћи да се на једноставан начин региструју преко веб платформе, што ће им омогућити да путарину плате онлајн са регистроване платне картице. Подсетимо, од првог априла путарина поскупљује 14 одсто, а за кориснике електронске наплате 8 одсто.

Фудбалери Србије играће у Подгорици против Црне Горе у другом колу Групе Ге квалификација за Европско првенство. Утакмица почиње у 20 часова и 45 минута. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво