Реприза

Дневничке белешке Милете Јакшића

Милета Јалшић је био православни свештеник, песник и приповедач. Био је синовац Ђуре Јакшића. Припада оном реду наших књижевника које је српска књижевна историја у великој мери, али сасвим неоправдано, занемарила. Поезија му није у формалном смислу иновативна, али је пуна унутрашњих слутњи, трептаја и наговештаја извесне метафизичке димензије. Својим унутрашњим значењима Јакшићева поезија блиска је оном типу песништва које се ослања на сугестију.

Јунаци његове прозе поседују извесну душевну узнемиреност, као производ отуђености, што представља основно осећање модерног човека. Посве је модеран и поступак којим Јакшић предочава психолошка стања својих јунака, јер се у више наврата скоро сасвим губи разлика између гласа јунака и гласа приповедача.

У вечерашњој емисији прелистаћемо књигу дневничких белешки Милета Јакшића, у којима он говори о себи, свом животу и књижевном стваралаштву.

Аутор емисије: Ребека Леви

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено