Поводом 27. марта - о интересима великих сила и позицији Србије

У периоду социјалистичке Југославије државни и војни пуч који се догодио 27. марта 1941. , довео до напада нацистичке Немачке, окупације и комадања земље, обележаван је као важан и преломни датум. Током деведесетих и распада Југославије поменута збивања сагледавана су из другачије перспективе, најчешће критички, а понекад и са примесама теорија завера. Нажалост садашњост и актуелна збивања у Европи и свету поново актуелизују иста питања и дилеме – да ли је неутрална позиција уопште могућа када се велике силе сукобљавају и зашто је део Европе у коме живимо поново поприште преплитања и сукобљавања интереса моћних држава?

О узроцима и исходима збивања са краја марта 1941. године разговарамо са историчаром Александром Животићем, професором Филозозофског факултета.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије