Вода и климатске промене

Уједињене нације обележавањем Светског дана вода желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Она је један од услова за опстанка живота на нашој планети, а овогодишње, четврто издање пројекта „Караван за климу", посвећено је овом дану и биће представљено кроз изложбу „Вода и климатске промене - Караван за климу 4.0 " која се отвара у 14 часова у Француском институту, у Новом Саду. Тим поводом са нама овог јутра је др Тања Аднађевић из Центра за науку.

Сваке последње суботе у марту, ове године је то 25. март гашењем светла у 20 часова и 30 минута, обележавамо Сат за планету Земљу. Шеснаесту годину заредом Светска организација за заштиту природе, позива грађане да се прикључите највећој светској кампањи посвећеној нашој планети. Србија је једна од 180 земаља света које овим симболичним гестом шаљу важну поруку. О акцији у проналажењу решења за изградњу одрживе будућности чућемо од Александре Угарковић, из Светске организације за заштиту природе.

Ближи се први април, када и званично почиње упис будућих првачића. Осим личних докумената за упис је потребна и потврда о обављеном лекарском прегледу. Систематски прегледи могу се обавити и у приватним и у државним здравственим установама. На педијатрији у Дому здравља Палилула била је Николина Миљковић и разговарала је са начелницом Анетом Јовановић.

Пирот је град у којем су жене на већини јавних функција у граду. Шта то значи за овај град истреаживао је Бранислав Јовичић.

Вековима уназад православни верници у Србији сваке године на данашњи дан обележавају празник Младенци, који је постао нека врста славе младих брачних парова. Који су обичаји који се везују за овај празник и како су настали разговарамо са етнологом Снежаном Шапоњић Ашанин из Народног музеја Чачак.

Уредник и водитељ Биљана Шујдовић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи