Реприза

Шекспир и Лаза Костић

Вилијем Шекспир, знаменити енглески писац, по многима је и један од највећих светских књижевних стваралаца. Огледао се са подједнаким успехом у драмском и у песничком стваралаштву. Опус Шекспирових дела која су сачувана до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне и неколико других поема. Његови позоришни комади су преведени на многе живе језике и приказују се свуда у свету чешће него било који други.

Један од наших најзначајнијих књижевника, Лаза Костић, високо је ценио и волео дела Вилијема Шекспира. О томе сведочи и његова песма ''О Шекспировој тристагодишњици'' написана у част великог енглеског писца, кao и његови преводи драма ''Ромео и Јулија'', ''Хамлет'' и ''Ричард Трећи''. Читајући и преводећи дела енглеског класика, осећајући све време блискост са Шекспировим драмским и песничким светом, Костић је обогатио и свој песнички језик, учинио га још разигранијим и полетнијим.

У вечерашњој емисији биће речи о томе како је у Србији откривен Шекспир, и колико је књижевник Лаза Костић допринео томе да наша средина упозна дело великог енглеског писца.

Аутор емисије: Сања Баум

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара