Читај ми!

Да ли су и колико вештачки заслађивачи штетни?

У Србији годишње од канцера умре 20 хиљада људи. Статистика бележи да само тречина њих премине у болници. За остале не постоје обрађени подаци, али претпоставка је да је већина у последњој , најтежој фази болести препуштена породици. У последње време најављује се да би делови ковид болница у Батајници, Крушевцу и Мишелуку могли бити претворени у центре за палијативну негу. Тим поводом саговорница нам је професорка Исидора Јарић, са Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Она је аутор недавно објављене књиге "Образовање за саосећање", која се бави управо овим проблемом.

Савремени стилови живота често нас одведу на погрешан пут у настојању да избегнемо такозвана ризична понашања. Тако се у великом проблему могу наћи они који замену за шећер, као једну од најштетнијих намирница, проналазе у вештачким заслађивачима. Најновија истраживања доводе у везу конзумирање еритрола са згрушавањем крви, можданим и срчаним ударом. О томе ћемо разговарати са проф.др Јагодом Јоргом, специјалистом хигијене и исхране.

Више од двадесет људи било је повређено, прошле седмице, услед јаких турбуленција на два лета немачких авиопревозника. Иако ова појава на летовима, поготово оним прекоокеанским, није неуобичајена, забрињава прогноза стручњака да ће те турбуленције постати још опасније због климатских промена. Има ли основа за такву претпоставку и шта компаније чине на побољшању безбедности у летилицама- теме су о којима у сусрет новој туристичкој сезони разговарамо са Петром Војновићем, уредником портала TANGO SIX.

 Уредник и водитељ Оливера Стајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво