Читај ми!

Зашто за културу немамо времена (а слабо је и интересовање)

Завод за проучавање културног развитка у Београду недавно је објавио ново издање статистичке студије "Културна партиципација грађана Србије". Истраживачки тим Завода обавио је репрезентативну националну анкету о културним праксама и партиципацији грађана Србије, а добијени резултати сведоче да већина каже да за културу нема времена, па ни интересовања. Међу пет најчешћих активности у слободно време нема садржаја који су везани за културну партиципацију, нарочито не ону јавну, због чега не треба да чуди да је један од закључака студије да тек између 4,6 и 5,6 посто укупног становништва учествује у активностима везаним за културу. Како се истопило то интересовање, треба ли да нас чуди у прејакој конкуренцији друштвених мрежа, може ли дигитално конзумирање културе да потпуно замени стварни доживљај,да ли смо усамљени у том тренду и куда он води - нека су од питања за наше госте Слободана Мрђу и Маријану Миланков, истраживаче Завода за проучавање културног развитка, ауторе студије.

Имајући у виду да је један од доминантних трендова у трговини људима, како глобално тако и у нашој земљи, повећање броја случајева трговине људима у циљу радне експлоатације, невладина организација АСТРА је развила мобилну апликацију "Рад на сигурно" посвећену благовременом информисању особа у ризику, како би се потенцијалне жртве на време, пре ступања у ризичан радни однос, информисале и заштитиле или, уколико су већ у ситуацији експлоатације, знале коме да се обрате за помоћ. Тим поводом  гошћа је Христина Пискулидис из АСТРЕ. 

 

У разговору са Надеждом Сатарић, председницом Управног одбора Удружења "Снага пријатељства - Амитy", осврнућемо се на још увек отворено питање покретања дневних центара за збрињавање оболелих од деменције, а и позваћемо наше старије слушаоце да учествују на 9. конкурсу "Драганова награда" за најуспешнији путопис.

 

Говорићемо и о актуелној епидемијској ситуацији у нашој земљи, додатно отежаној појавом новог соја вируса корона, као и о великој изложби у Народном музеју у Смедереву "Рукописна средњовековна баштина Бранковића".

 

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"