Читај ми!

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов (Призрен, 30. јануар 1804 — Призрен, 24. фебруар 1882) био је српски трговац, хуманиста и црквено-просветни добротвор. Остао је упамћен у Старој Србији као један од првих задужбинара у области школства и народне просвете.

Сима Андрејевић Игуманов је у Призрену 1872. године подигао зграду која је постала седиште призренске Православне богословије. Задатак Богословије био је "да спрема младиће српске народности, а православне вере у Отоманској империји за народне свештенике и учитеље". Призренска богословија је ишколовала више учитеља него свештеника, као и немали број владика. За Београд је посебно значајна велика Игуманова палата на Теразијама, која је била главно власништво фонда из којег су финансиране добротворне и просветне акције. Због свог изузетног архитектонског значаја, ова зграда је 1977. године стављена под заштиту државе као споменик културе.

Вечерас, на дан рођења Симе Андрејевића Игуманова, слушаћемо емисију која говори о њему, његовој трговачкој, хуманитарној и добротворној делатности.

Аутор емисије: Ребека Леви

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују