Србији потребни стручњаци за обновљиве изворе енергије

Председник Александар Вучић дводневну званичну посету Норвешкој наставио је обиласком универзитетског и научног центра у Трондхајму, где се састао са српским студентима. Поручио им је да нам недостају млади људи који иду у корак с временом и да ће нам бити потребни стручњаци за обновљиве изворе енергије. Председник је обишао институт СИНТЕФ и фабрику за производњу батерија Сименс. Каже да уз помоћ норвешког знања, морамо да радимо за будућност енергетског сектора у нашој земљи.

Премијерка Ана Брнабић је у дводневној посети Паризу, коју завршава вечерњим састанком са председницом владе Француске Елизабет Борн. Планиран је и сусрет са  премијером Јужне Кореје Хан Док-Суом. Претходно, Брнабићева је разговарала са представницима француске компаније, која ће у Београду радити на пројекту изградње метроа, затим са генералним секретаром Организације за економску сарадњу и развој Матијасом Короманом и са представницима иницијативе Глобално партнерство за вештачку интелигенцију.

У Украјини су најжешћи сукоби на југу и истоку земље, у Донбасу и Херсонској области. И даље је велики део Украјине без струје. Уједињене нације упозоравају да је ситуација у Херсону и Николајеву "страшна и критична". У Румунији се одржава дводневни самит шефова дипломатија НАТО-а, а разговараће се и о новој енергетској помоћи Украјини.

У четвртак првог децембра биће обустављена настава у 46 места у Србији у знак протеста против насиља у школама, најавила је председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић на конференцији "Стоп насиљу у школама" испред зграде Владе у Београду. Истакла је да у претходном периоду било превише случајева насиља, како вршњачког, тако и насиља над запосленима у школама, што је, наводи, „дотерало цара до дувара".

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће данас бити одржана прва седница радне групе, чији ће задатак бити да драстично унапреди сигурност у школама, и да ће нове мере против насиља у школама бити предложене до 20-ог децембра.

Десетог дана Светског првенства у фудбалу у Катару биће одиграни последњи мечеви у Групама А и Б. У 16 часова састаће се Еквадор и Сенегал, као и Холандија и Катар. Од 20 часова Иран ће играти против Сједињених Америчких Држава, а Велс против Енглеске.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Тина Амић и Владимир Михајловић


Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво