Педагошки и научно-истраживачки рад проф. др Катице Хедрих и у осмој деценији

Проф. др Катица Стевановић Хедрих била је најбољи студент Нишког универзитета на Машинском факултету са просечном оценом 9,67, школске 1966/67. године. Тај врхунски успех отворио јој је стазу до Титове ложе на Стадиону ЈНА када је 1969, у име свих Југословена, предала бронзану штафетну палицу председнику СФРЈ. Радни век је посветила педагошком и научно-истраживачком раду из домена механике и динамике, по којем је позната широм света.

За постигнућа у науци добила је бројна међународна признања, а недавно јој је додељена повеља „Академик Љубомир Клерић". Професорка Катица данас има 78 година. И даље се бави научно-истраживачким радом, ментор је бројним студентима и докторандима. Путује на међународне конгресе посвећене истраживањима из области механике и динамике. На овогодишњем Литерарном конкурсу за старије ауторе „Драганова награда" њена путописна прича „Моја јубиларна 2019." је посебно похваљена и објављена у публикацији „Освојени хоризонти" Удружења „Amity - снага пријатељства".

Минуте за здравље посветићемо слабости срца од које болује све већи број људи. Биће речи о првим знацима болести, о значају ране дијагностике и могућностима лечења срчане инсуфицијенције. Гост емисије је др Милица Вукићевић, специјалиста интерне медицине и субспецијализант кардиологије на Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС). Годинама ради у овој установи са врхунским стручњацима - проф. др  Светозаром Путником и проф. др Арсеном Ристићем и њихов је стални сарадник.

Била је на вишемесечној едукацији у АКХ Универзитетској болници у Бечу, на позив директора, проф. др Андреаса Цукермана, председника Међународног удружења за трансплантацију срца и плућа. Недавно је као једини предсатвник кардиолога из Београда, у Атини имала предавање на 31. конгресу Европског удружења за хипертензију и кардиоваскуларну протекцију.

Глумица Мира Бањац је деценијама симбол палићког Европског фестивала филма. Почасна  је председница Савета овог фестивала. И у позним годинама  не пропушта ни једну флмску смотру на северу Бачке. Легендарној глумици у част, нова сала Биоскопа „Абазија" на Палићу од прошле седмице носи име „Мира Бањац". На свечаном отварању новог места окупљања љубитеља филма, глумица није крила радост. Пожелела је да тај биоскоп постане сабирни центар младих генерација.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница -  проф. др Катица Стевановић Хедрих и Надежда Сатарић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара