Читај ми!

Припреме за државну матуру

У средњим школама у Србији почиње спровођење такозваног Другог пилотирања државне матуре коју би први пут требало да полажу ученици који ће средњу школу завршити 2023/24. године. Гимназијалци ће у наредна четири дана полагати испите из матерњег језика, математике, општеобразовних и стручних предмета, а после сваког теста попуњаваће и анонимни онлајн упитник, у коме треба искрено и отворено да одговарају на питања, а њихови одговори служе за евалуацију испита и као препоруке за даљи рад. Детаљније о овом процесу говориће нам гост јутарњег програма Грегор Мохорчич, вођа пројекта Државна матура Србије.

Један део емисије посветићемо и архитектури и планској изградњи. Наиме, у току је израда националне архитектонске стратегије за период до 2035. године. У прилогу ћемо чути како би она требало да изгледа, а слушаоце ћемо питати колико им је важна архитектура града и да ли се у нашој земљи гради плански или стихијски.

Говорићемо и о кампањи "Разговор који лечи" - пројекту који је покренула платформа за бесплатне здравствене консултације ДокТок. У питању је бесплатна психолошка подршка за све грађане Србије који осете потребу за тим.

Један део емисије посветићемо Данима науке и привреде који се организују од 2018. године са циљем да се гради и унапређује сарадња привреде са универзитетима, факултетима и научним институтима.

Најавићемо и програм "Добар глас донели, још бољи понели - усмена књижевност као нематеријалн културно наслеђе", који организује Етнографски музеј у Београду. Од саговорника из овог музеја сазнаћемо  зашто је усмена (народна) књижевност важна за нашу традицију и културу.

Као и сваког дана, преносимо вам најновије вести из земље, света и региона.

Уредник и водитељ Миша Стојиљковић

Пробудите се уз Радио Београд 1.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се