Читај ми!

Кризни штаб о епидемијској ситуацији и антиковид мерама

Пандемија корона вируса поново се захуктава и број пацијената примљених у болнице већи је од броја отпуштених, уз велики број прегледа у тријажним центрима, изјавила је заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић. После састанка директора ковид болница и министра здтавља, истакла је да ће се овим темпом, брзо доћи у ситуацију да се исцрпе капацитети. Данас заседа Кризни штаб. На седници ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација. Према ранијим најавама, требало би да буде донета одлука о пооштравању мера у циљу заустављања ширења вируса.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије Јевтић биће сахрањен сутра на гробљу манастира Тврдош у параклису Васкрсења Господњег. Света заупокојена литургија је у Саборном храму у Требињу у 10 сати. Епископ Атанасије преминуо је јуче у Требињу од последица заразе вирусом корона. Поводом смрти владике Атанасија, у Херцеговини је данас и сутра Дан жалости.

Број заражених вирусом корона у свету премашио је 116 милиона, а преминуло је скоро 2 милиона и 600 хиљада људи. После критика Светске здравствене организације да је  стопа вакцинације у Европској унији ниска, Италија је блокирала извоз од 250 хиљада доза вакцине АстраЗенеке у Аустралију. Европска комисија је подржала потез Рима, јер Астра-Зенека касни са испорукама вакцина. Та компанија ће Унији до краја марта обезбедити само 40 одсто договорених залиха. У међувремену, у Италији је све више регија у црвеној зони, а они који су прележали ковид добиће само једну дозу вакцине. Више од 60 одсто новооболелих у Француској заражено је британским сојем коронавируса. У Мадриду су забрањени маршеви поводом медјународног дана жена 8. марта.

Папа Фрања  запоцео је цетвородневну  историјску посету Ираку. То је први Поглавар римокатолицке цркве, који посецује Ирак , где це  "молити за опростај и помирење". Управо због успостављања медјурелигијског дијалога папа Фрања није хтео да одустане од најризицније посете и поред препорука да Ирак није миран и да је у току нови талас епидемије.Због папине посете  у Ираку су ванредне мере безбедности, ангазовано је висе од 10 хиљада припадника медјународних снага, које су спремне на све.

Специјални суд у Београду продужио је за још 30 дана притвор припадницима организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића који се терете за убиства, трговину наркотицима и друга кривична дела. Притвор им је продужен због опасности од бекства, опасности да ће сакрити или уништити доказе, затим да не би поновили кривична дела, као и због узнемирења јавности. На ово решење окривљени и њихови браниоци имају право жалбе. Беливук и Миљковић су ухапшени 4-ог фебруара под сумњом да су организовали криминалну групу која је извршила низ најтежих кривичних дела скривајући се иза Партизанове навијачке групе. Поред њих, тада је ухапшено још 20-ак припадника групе, а тужилаштво за организовани криминал је покренуло истрагу против 22 особе.

Новоименовани селектор фудбалске репрезентације Драган Стојковић, објавио је списак репрезентативаца на које рачуна за почетак квалификација за Светско првенство, које ће се наредне године играти у Катару. 

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Тина Амић.

Продуцент Бојана Туфегџић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво