Читај ми!

У Америци са Јеленом Димитријевић

„Ово је земља џез банда, фокстрота, ван степа и ту степа, танга, женских спичева и поповских причева, као и земља адвертисмана, или како би се рекло „српски“ реклама.“

Ова реченица из путописа „ Нови свет или у Америци годину дана" позив је за вечерашње путовање , у земљу долара, облакодера и авенија, паркова и библиотека, слобода и забрана, културе и уметности, у Америку пре једног века, какву је доживела и описала наша књижевница и путница Јелена Димитријевић.

Интересовање за живот и положај жена, отвореност ка другоме и другачијем, прихватање различитости, откривање новог и непознатог света, све се то препознаје у писању Јелене Димитријевић и описивању градова (Њујорк, Вашингтон, Бостон, Филаделфија) у којима је боравила од септембра 1919. до краја 1920. године. Са тог путовања писала је писма пријатељицама Јоки Петровић Његош и Делфи Иванић и слала им као одломке путописа који ће објавити 1934. године.

У вечерашњој емисији „Код два бела голуба" отпутоваћемо у Америку Јелене Димитријевић , а водич кроз књижевне и стварне светове наше књижевнице , која је писала песме, приповетке, романе и путописе и путнице која је пропутовала Европу, Северну Америку, Блиски и Далеки исток, биће нам Биљана Дојчиновић. Професорка на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду и руководитељка пројекта „Књиженство" који има за циљ да осветли историју женске књижевности на српском језику, 2019. године приредила је ново издање путописа Јелене Димитријевић "Нови свет или У Америци годину дана".

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво