Субвенција за смештај у приватним старачким домовима

У новом издању емисије говоримо о епидемиолошкој ситуацији у домовима за старе, о условима пријема нових корисника за време корона вируса и о Оквирном споразуму државе и приватних установа за смештај старијих особа у Србији.Тим документом је, социјално угроженим старијим лицима омогућено да старост проведу достојанствено у некој приватној установи уз новчану надокнаду државе под истим условом као и у државном дому.

Наш саговорник Саша Ристовић, секретар Удружења приватних домова за смештај старијих особа ће указати на значај заштитних епидемиолошких мера у геронтолошким центрима широм Србије и о томе како и под којим условима рођаци и пријатељи могу да посете станаре домова за старе.

У минутима за здравље, ове суботе, почињемо серијал разговора о болестима штитасте жлезде, метаболичком синдрому, инсулинској резистенцији и гојазости код деце и одраслих. О дијагностици и терапији тих обољења сазнаћемо више од проф. др Весне Димитријевић Срећковић из Клинике за ендокринологију Клиничког центра Србије.

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић је аутор више стотина научних радова из области превенције и поремећаја исхране оболелих од типа два дијабетеса. Написала је књигу »Пост пут у живот - Хришћански пост као метод превенције и лечења дијабетеса, атеросклерозе и рака« са професором Владимиром Вукашиновићем са Богословског факултета у Београду. Учествовала је у писању »Великог породичног саветника за здраву исхрану« и коаутор је књиге "Мушка сексуална функција и поремећји". Аутор је индивидуално подешених Медитеранских јеловника различитог калоријског уноса. Веома јеактивна на својој Facebook страници на којој се могу пронаћи корисни савети о правилној исхрани.

Рубрику радио-портрет резервисали смо за несвакидашњег саговорника - колекционара Драгослава Мирковића, пензионера из Крушевца. Има неколико хобија - аматерски слика, пише песме и сакупља фотографије познатих глумаца, политичара и спортиста.Шездесетих година прошлог века писао је највећим холивудским звездама попут Мерлин Монро, Елизабет Тејлор, Кирка Дагласа и Џона Вејна,а оне су му слале фотографије са аутограмима.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Драгослав Мирковић (Лична архива)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво