Ни црно, ни бело - божанско пиће нико неће

Отварање пијаца донело је олакшање малим пољопривредним газдинствима која своју робу годинама пласирају преко пијачних тезги и тако осигуравају егзистенцију. Многа од тих газдинстава у протеклом периоду претрпела су велику штету јер нису могла да продају приспеле производе. О томе смо разговарали са повртарима, као и са произвођачима јагода и цвећа.

Пре неколико дана почела је исплата једнократне новчане помоћи пољопривредницима ради ублажавања последица насталих због корона вируса. Исплата се врши преко Министарства финансија- Управе за трезор, а на основу података из евиденције Министарства пољопривреде- Регистра пољопривредних газдинстава и ветеринарске базе. Новац се исплаћује директно на рачун пријављен у Регистру, на основу стања које је било 16-ог априла, тако да пријава пољопривредника није неопходна.

Због затварања угоститељских објеката, али и граница, промет вина готово у потпуности је стао. Винари и виноградари сматрају да би нам искуство са затварањем тржишта због короне требало бити добар наук. Када прође ова пошаст, кажу , држава би требало да поведе више рачуна о заштити домаћих произвођача.

Пролећна сетва у Србији приводи се крају. Засејаним усевима, али и пшеници и јечму сада је неопходна добра киша, кажу стручњаци.

О овчарству, али и сеоском туризму разговарали смо са Гораном Васићем из Белоиња код Сврљига који се још нада да ће овога лета, после короне, дочекати госте жељне мира и праве домаће хране.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво